Доц. Медиха Хамза: Достъпна здравна система, за да бъдем здрави, а не излекувани

Избрано 30.05.2024 13:08 Снимка: ДНЕС+

Доц. Медиха Хамза: Достъпна здравна система, за да бъдем здрави, а не излекувани

Профилактика и всеобхватност са двете насоки, на които залагаме като приоритети

„Здравната система да бъде достъпна и всеобхватна. Да залага на профилактиката, за да бъдат българите здрави, а не излекувани. Това е залегнало в приоритетите на новата програма на ГЕРБ-СДС“. Това каза пред „ДНЕС“ депутатът от 49-ото Народно събрание и кандидат за депутат от СДС в коалицията ГЕРБ-СДС доц. д-р инж. Медиха Хамза. „Категорично във фокуса на управлението в здравеопазването навлизат малките и отдалечени населени места“, допълни тя.

По думите ѝ, за да бъдем здрави – ние и близките ни, е нужно не само да бъдем ефективно лекувани, а преди всичко да профилактираме заболяванията. Здравият човек е спокоен; спокойните хора живеят щастливо. В управленската програма на коалицията са заложени две основни насоки на развитие – профилактика и достъпност. Предвидено и планирано с конкретни мерки е развитие на телемедицината, сформиране на мобилни лекарски и зъболекарски екипи, на мобилни аптеки, които да улеснят и жителите на малките и отдалечени населени места в достъпа им до здравно обслужване. Нова система за управление на лекарствените продукти ще разреши проблеми с недостига им.

„България разполага с огромен потенциал за развитие на балнеотуризъм. Този вид грижа за здравето, известен с ефективността си още от древността, отново намира място в живота ни. Това е още една възможност за профилактика на редица заболявания и следва да намери нужната подкрепа в държавната здравна политика“, акцентира доц. Хамза.

„Управленската програма залага на нов модел в здравеопазването, който да реши някои противоречия в настоящия. Време е да се залага на профилактика и промотиране на здравето; при лечението качеството, а не количеството да бъде водещ показател в стимулиране на работата на хората, които се грижат да сме здрави. Търсят се решения в посока достъпност и всеобхватност на здравната система, но също така се налагат и принципи на справедливост и устойчивост. Здравното покритие трябва да бъде универсално“, каза още председателят на СДС-Варна.

„Когато се наложи да потърсим компетентна помощ, от значение е да получим максимално ефективно лечение. България може да се похвали с едни от най-добрите медицински университети, които подготвят изключителни специалисти. Гордея се, че родният ми град Варна може да се похвали с челните места на Медицинския университет в града в класациите на висшите училища. В това отношение можем само да надграждаме. Моделът на здравеопазване, на който залага програмата на ГЕРБ-СДС, е ориентиран към това - да бъдем здрави, а не излекувани“, завърши доц. Медиха Хамза.


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532