Доц. Хамза: ГЕРБ-СДС активно ще търси решения на проблеми с достъпната среда за хората с увреждания

Избрано 27.03.2023 00:22 Снимка: ДНЕС+

Доц. Хамза: ГЕРБ-СДС активно ще търси решения на проблеми с достъпната среда за хората с увреждания

Преди година тогавашният областен управител на Варненска област Благомир Коцев, който днес е кандидат за депутат от листата на ПП-ДБ, не е откликнал на молбата им за достъп на специализирания транспорт до морската ивица

Достъпна среда в градски условия и на плажа, възможностите и проблемите при спортните дейности на хората с увреждания и трудностите при използване на специализирания транспорт за хората с увреждания. Това бяха част от темите, които поставиха хората на днешната среща, която заедно с колегите от кандидатската листа на коалицията ГЕРБ-СДС проведохме с представители и членове на Дружество на хора с увреждания "Бриз-2014-Варна". Домакин на срещата бе районният председател на ПП ГЕРБ и кмет на район "Владислав Варненчик" Николай Костадинов.

Разбрахме, че хората с увреждания са много огорчени, заради невъзможността със специализирания транспорт да стигат до морето. Независимо, че от дружеството миналата година са писали до тогавашния областен управител на област Варна Благомир Коцев – кандидат за депутат в момента от листата на новата коалиция „Продъжаваме промяната – Да, България“, но молбата им е била отхвърлена. „На практика ние имаме море във Варна, но то е недостъпно за хората с увреждания“, споделиха присъстващи. Отделно остават за решаване въпросите, свързани с осигуряване на достъп и до плажната ивица и подходяща среда, за да могат хората да влизат в морето.

Поинтересувах се за мнението на присъстващите за качеството и разнообразието от рехабилитационни услуги, които получават. Според хората с увреждания част от процеса за рехабилитация е използването на басейните в града. Във Варна два басейна са пригодни за подобнидейности, макар че и там условията за ползване са ограничени. Изграждането на басейни с достъпна среда за хора с увреждания не може и не бива да бъде ангажимент само на общината, а трябва да е държавна политика, осъществяване и с държавно финансиране.

Присъстващите изразиха благодарност за наличието на специализиран транспорт за хората с увреждания във Варна и предложиха такива превозни средства да са максимално обозначени със специални отличителни знаци, което ще улесни достъпа им до обществени места и специализирани медицински заведения.

Отделна тема на разговора бяха спортните клубове. През последните години се е увеличил интересът на хората с увреждания към спортни занимания. Във Варна са предоставени възможности и бази, за да могат те да спортуват. Активно спортуващите повдигнаха въпроса, че не са заложени средства за треньори и те трябва сами да търсят варианти за финансиране.

По дискутираните теми взе отношение адвокат Бранимир Балачев, бивш депутат и настоящ кандидат от листата ГЕРБ-СДС. Той увери, че ще внесе предложение за изменение на Закона за устройството на черноморското крайбрежие, което ще даде точна дефиниция на това, "що е то достъпен плаж".

С колегите от коалицията ГЕРБ-СДС се обединихме около общия ангажимент заедно да работим за подобряване на градската среда и живота на хората с увреждания, като най-уязвимата част от обществото.


Доц. д-р инж. Медиха Хамза е кандидат на СДС преференция 106 за народен представител в коалицията ГЕРБ-СДС номер 2 в бюлетината за 3 МИР-Варна.

Уважаван университетски преподавател с 29 години професионален стаж.
Доктор, доцент по Електрически мрежи и системи. Има четиригодишен опит като заместник-декан на Електротехническия факултет в ТУ-Варна.
Автор на над 70 научни публикации и доклади пред реномирани конференции, както и на учебни ръководства и пособия.

Два мандата е общински съветник в Общинския съвет на Варна; през втория от мандатите е председател на постоянната комисия „Социални дейности и жилищна политика“.

Има две деца.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Още по темата

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853