Доц. Хамза: Сред приоритетите ми са спа туризмът и реализиране на младите специалисти в сектора

Избрано 03.07.2021 21:16 Снимка: ДНЕС+

Доц. Хамза: Сред приоритетите ми са спа туризмът и реализиране на младите специалисти в сектора

България разполага с изобилие и многообразие от термоминерални води и калолечебни находища, и това дава на страната ни едно от челните места в Европа по условия за развиване на спа, балнео и уелнес туризма. 

Тази седмица доц. д-р инж. Медиха Хамза проведе проучване на тема „Балнео, уелнес и спа туризмът в България“.

96,5 % от анкетираните считат, че трябва да се стимулират инвестициите в този вид туризъм, предвид естествените условия, които има страната ни.

81,4 % одобряват преориентацията на част от здравната инфраструктура и човешки потенциал за развитието на спа туризма.

91,2 % от участниците в запитването са на мнение, че е нужна по-мащабна публичност и популяризиране на природните дадености и възможности на България за развитие на този вид туризъм.

В България са проучени над 550 находища с 1600 извора с общ дебит 4900 л/с. Преобладават слабоминерализираните минерални води – 66.7%, минерализираните минерални води – 14.4%, и газови води – 17.9%. Хладните минерални извори са пръснати по цялата територия на страната – Наречен (Асеновградско), Шипково (Троянско), Овча купел (София), Смочан (Ловешко), Вонеща вода (Габровско), Меричлери (Симеоновградско) и др.

С най-висока температура е минералният извор при Сапарева баня, като това е единственият в България и континентална Европа гейзер-фонтан (103 °C). У нас най-широко разпространение имат азотните термални води – изворите при Сапарева баня, Симитли, Наречен, Момин проход и др.

В България има 48 климатични планински курорта, 15 климатични морски курорта, 38 балнеолечебни курорта. Един от тях е „Св. Константин и Елена“ във Варна, където се намират 7 минерални извора, които нямат аналог в Европа заради магнезиево-калциевия състав на водата.

Страната ни е известна и с висококвалифицирания си персонал. В медицинските университети на много високо ниво се обучават специалисти в тази сфера. Разполагаме с бази за балнеолечение, където хората, нуждаещи се от рехабилитация и лечение, могат по клинични пътеки да се възползват.

Според 95,6% от участниците в анкетата, трябва да положим адекватни усилия и да превърнем България в желана дестинация за балнео, уелнес и спа туризъм, а 81,4 % от анкетираните смятат, че това ще доведе и до успешна реализация на младите хора в България.

„Изводите, които следва да си направим са, че е нужно да развиваме този сектор, който е добър за икономиката ни, както и за здравеопазването туризма, респективно и други отрасли. Един от приоритетите ми е все повече хора да узнаят за минералните съкровища на България, да дам своя принос в развитието на този вид туризъм и реализация на младите експертни кадри.",сподели доц.д-р инж. Медиха Хамза, кандидат за народен представител от СДС-Варна в коалицията ГЕРБ-СДС. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993