Доц. д-р Медиха Хамза: Опитът да заменим политиката с политиканство ни коства много

Избрано 28.03.2023 09:50 Снимка: ДНЕС+

Доц. д-р Медиха Хамза: Опитът да заменим политиката с политиканство ни коства много

Налага се отново ГЕРБ-СДС да поеме отговорността, да върне България на пътя на развитието и стабилността

Препускаме от криза в криза. Улисани в търсене на решения на всекидневните проблеми, пропускаме да обръщаме внимание на онова, което „младите и амбициозни политици“ ни обещават и онова, което реално правят.

Така в политиката ни допускаме популисти да се представят за месии; невежи да претендират за единствено знаещи и можещи и докато се опомним, се озоваваме в хаоса, забъркан от политикани. Това е думата, с която могъщият български език определя хората, които обичат да се правят на политици и да говорят за политика, без изобщо да разбират от нея.

Преди две години с ускорени темпове върховете на властта в България бяха покорени от политикани.  Обещаваха 50 милиарда чуждестранни инвестиции. С „десни инструменти“ щяха да постигат „леви цели“. Щяха да строят пет моста над Дунав, три магистрали, три тунела под Стара планина. Даже авиолиния до Скопие откриха, за да лъсне само за два месеца истината, колко ненужно е такова начинание.

А какво получихме, когато замениха политиката с политиканство?

Варненци се оказаха сред най-ощетените от намеренията на политиканите да „продължават промяната“. Взеха властта и спряха строежите на жизнено важни за икономиката на морската столица магистрали – „Хемус“ и „Черно море“. Това направи невъзможно да се работи по проекта за Индустриална зона във Варна. За втори Аспарухов мост вече дори не се говори, а не беше отделена и една стотинка за ремонт на сегашния, който уж трябваше да бъде спешно извършен.

Политиканите управляваха държавата седем месеца. Пет месеца след краха на правителството на най-проваления в новата ни история премиер Кирил Петков лъсна фактът, че дупката в държавния бюджет е седем процента. Това е наследството от „разбирането“ за управлението на държавните пари от финансовия министър и съпредседател в партията на най-проваления премиер - Асен Василев. Инфлацията е двуцифрена. Политиканите още в самото начало на управлението си за 9 дни разпиляха 9 милиарда лева, като раздаваха „на калпак“ щедри суми. Гасяха огъня на инфлацията, като го заливаха с бензин.

Какво свършиха „добрите сили“, нагло посмели сами да се определят като такива? Нищо от онова, което обещаваха. Напротив – провалиха се и в това няма нищо чудно, защото политиканът е... човек, който обича да приказва за политика, без изобщо да разбира нещо за нея. Провалиха се!

Коалицията ГЕРБ-СДС отново трябва да поеме отговорноста за връщането на България към стабилността на развитието. Няма да е лесно, нито ще е гладко. Иначе политиканите, допуснати в политиката, ще продължат да нанасят трудно поправими „промени“.


Доц. д-р инж. Медиха Хамза е кандидат на СДС преференция 106 за народен представител в коалицията ГЕРБ-СДС номер 2 в бюлетината за 3 МИР-Варна.

Уважаван университетски преподавател с 29 години професионален стаж.
Доктор, доцент по Електрически мрежи и системи. Има четиригодишен опит като заместник-декан на Електротехническия факултет в ТУ-Варна.
Автор на над 70 научни публикации и доклади пред реномирани конференции, както и на учебни ръководства и пособия.

Два мандата е общински съветник в Общинския съвет на Варна; през втория от мандатите е председател на постоянната комисия „Социални дейности и жилищна политика“.

Има две деца.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876