"Ди Велт": Русия отново казва "нет" на САЩ и ЕС

Избрано 16.10.2020 09:29 Снимка: ДНЕС+

"Ди Велт": Русия отново казва "нет" на САЩ и ЕС

Заплахата на руския външен министър Сергей Лавров просто да замрази преговорите с Европейския съюз няма да бъде от полза нито за Русия, нито за Запада. Вероятно ще доведе до задънена улица. Решението може да бъде само нова политика, коментира германският вестник "Ди Велт".

Санкциите на ЕС все още не предлагат изцяло ново възможности. Те са на едно и също ниво, използват използваните преди това инструменти, което в дипломация означава: сега предупреждаваме по-силно, но оставяме вратата отворена, припомня журналистът Торстен Кроуел от "Ди Велт".

Това може да се промени, ако спорът ескалира. След атентата срещу Навални Ангела Меркел за първи път не изключи последиците за газопровода" Северен поток 2 ".

 

Санкциите срещу Русия все още не са обсъждали спирането на проекта.

Лоялността към споразуменията е много ценна за Меркел, тъй като на международната арена германският канцлер е привърженик на световен ред, основан на договори, обобщава "Ди Велт".

Но Меркел даде да се разбере, че това може да се промени. И това не са празни думи. Ако Джо Байдън спечели изборите в САЩ, като една от първите мерки той ще направи трансатлантическия съюз отново оперативен.

Възстановеното единство на Запада може да стане за Меркел достатъчна причина да преразгледа проекта за газопровод, ако руският бойкот на преговорите продължи.

 
 

Отказът от преговори не даде плод вече през 80-те години на миналия ХХ век, когато Москва за известно време бойкотира преговорите за разоръжаване в Женева.

Също така не беше полезно, когато Бон прекъсна контактите с държавите, признали ГДР. И в двата случая завършиха в задънена улица и в двата случая решението беше нова политика. Това важи и за днес.

 

Ако проблемите с Русия се решават по други начини, а не с Новичок, пистолети и "нет", то няма да има нужда от санкции, заключава "Ди Велт"./news.bg

CHF CHF 1 1.82822
GBP GBP 1 2.16813
RON RON 10 4.01402
TRY TRY 10 1.99697
USD USD 1 1.67194