Делян Добрев: Губят се следите на 450 хиляди тона петрол на „Лукойл“ за открито море

Избрано 17.11.2023 17:58 Снимка: ДНЕС+

Делян Добрев: Губят се следите на 450 хиляди тона петрол на „Лукойл“ за открито море

Кой „евроатлантик“ разпъна чадъра над „Лукойл“ и срещу какво, пита депутатът

Председателят на енергийната комисия в парламента с нови данни за износа на петрол в открито море от „Лукойл“.

В публикация във Фейсбук Делян Добрев пише, че от страната ни по този начин излизат близо 1/3 или огромното количество от 450 хиляди тона петрол. „Получател е пак „Лукойл“, само че „Лукойл Бенелюкс“, Нидерландия. Горивото се претоварва на друг кораб в морето и от там следите му се губят“, отбелязва депутатът от ГЕРБ.

Той се надява компетентните органи да си свършат работата и да отговорят на следните въпроси:

1. Кое е крайното място за реализация на горивата?

2. Извършва ли се блендиране в танкер с по-голям капацитет с цел да се увеличи октановото число? Това би довело до ново количество бензин А95, което е годно за реализация в ЕС и което вече е с нов произход.

3. Изнесените количества бензин А95 също може да се прехвърлят в танкер с по-голям капацитет и да се "загуби" произхода на стоките.

4. Защо всички износи на дружеството са с посочена в искането "опция за второ пристанище извън ЕС". Реално има вероятност всеки един износ дори с посочена трета страна да се отклони чрез претоварване от кораб в кораб и да се постигне същото като посоченото в горните точки.

Добрев пише още, че митническа администрация няма информация за крайното място на разтоварване към настоящия момент т.е. е напълно възможно всички износи по квоти да са претоварвани.

„Това реално прекъсва възможността да се установи крайния получател и той може да бъде установен само от властите в Нидерландия“, пише още депутатът и отново се надява компетентните институции да потърсят тази информация от Нидерландия.

И пита: „Може ли това да се превърне е най-голямата петролна афера в Европа в 21 век? Кой „евроатлантик“ разпъна чадъра над „Лукойл“ и срещу какво? И има ли член в НК за това“.

CHF CHF 1 2.07054
GBP GBP 1 2.28085
RON RON 10 3.9386
TRY TRY 100 6.27619
USD USD 1 1.81583