Д-р Янко Станев: Задкулисието във Варна заработи на пълни обороти (АУДИО)

Избрано 17.06.2021 14:59 Снимка: ДНЕС+

Д-р Янко Станев: Задкулисието във Варна заработи на пълни обороти (АУДИО)

„С искането на оставката ми се цели първо даването на политически знак, и второ – бягане от дебат по стратегическа ориентация, справяне със здравната и икономическата криза“.

Това заяви областният лидер на СДС-Варна д-р Янко Станев в студиото на Дарик радио.

Повод за гостуването му стана незаконосъобразното освобождаване на д-р Янко Станев от поста на заместник-председател на Общинския съвет във Варна, което се случи по време на сесията на местния парламент, проведена на 15 юни. Предложението дойде от групата съветници от ПП “Възраждане“, които използваха за формален повод решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), в което се казва, че д-р Станев е употребил думи, които представляват акт на расова дискриминация. „Аз не съм расист, нито ксенофоб и всеки, който ме познава, знае това“, каза д-р Янко Станев.

По думите му, никой от съвета не вярва, че той е ксенофоб. Нещо повече – пределно ясно е, че атаката е срещу личната му експертиза, вижданията, приоритетите и принципите в работата му, които са принципите и идеите на дясното и СДС във Варна.

Той бе категоричен, че градът се развива и е с нов облик. Има, разбира се още много да се направи, но това е пътят! Този път изисква разумно харчене на бюджетния ресурс и поемането на политическа отговорност и ангажимент. Точно това е, което не се харесва на съветниците с псевдо-националистическа ориентация, неолибералните формации и с корпоративни и икономически интереси в общинския съвет.

Д-р Янко Станев категорично подчерта, че случилото се е откровена проява на задкулисен политически линч, а това е недопустимо за демокрацията. „Двигателите на това искане (за оставката му – бел.ред.) са псевдо-националистически и неолиберални формации, а представителите им са корпоративни съветници, които смятат, че интересите им са застрашени или желаят да получават бонуси за участието си в политически мнозинства“.

СДС-Варна излезе с декларация в защита на лидера си вчера, а Националния изпълнителен съвет на СДС също разпространи позиция в подкрепа на областният председател на СДС-Варна. В декларацията СДС иска решението на Общинския съвет да бъде върнато и/или обжалвано пред Административния съд.

„Политическите опоненти ги разбирам – БСП, „Да България“…, корпоративните съветници са другата част. Това са хората около Христо Атанасов. Те са представители и близки до „завода за боклук“ – да го нарека така образно – това е съоръжение за преработка на твърди битови отпадъци и т.н. – и с това не разкривам кой знае каква тайна. Това са и хората около известен варненски бизнесмен. Ето как се формира основата на корпоративното гласуване. Когато се срещнат корпоративният вот, защитаващ интересите на големия бизнес, и политическата амбиция на определени хора, задкулисието се сдобива с нужният му инструмент за влияние във властта. Но само защото някой е богат, не означава, че трябва да определя бъдещето на Варна и то за сметка на гражданите ѝ“, категорично акцентира д-р Янко Станев.

Какво каза още по темата в студиото на Дарик радио д-р Янко Станев, чуйте в звуковия файл:

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448