БиБиСи: Русия хвърля дебела сянка върху вота в най-бедната страна в ЕС

Избрано 01.10.2022 13:42 Снимка: ДНЕС+

БиБиСи: Русия хвърля дебела сянка върху вота в най-бедната страна в ЕС

Малко страни в Европа вземат повече газ от Русия от България - и въпреки това българите все повече се питат дали наистина имат нужда от него, пише БиБиСи.

Енергетиката е на първо място в дневния ред на общите избори в неделя и някои от 28-те участващи партии са открито благосклонни към Русия.

"Нашето основно безпокойство е нарастващата цена на електроенергията, тъй като това е основният ни източник на отопление", казва Шишова, млада жена, която учи в югозападния град Благоевград.

Кремъл отдавна засенчва разпокъсаната политика на най-бедната държава-членка на Европейския съюз.

Това са четвъртите избори в България от април 2021 г.

Страната е разделена: тя е част от НАТО и ЕС, но руското влияние остава силно. Войната на Русия и окупацията на големи територии от Украйна не са далеч от тази страна на брега на Черно море.

Седмици след като България изгони 70 руски дипломатически служители през юни, обвинявайки ги, че работят срещу интересите на София, нейното правителство се срина.

Русия вече блокира доставките на газ през април, след като България се договори с ЕС да не плаща доставките си в рубли. Бившето правителство обвини Кремъл, че използва тактика на "хибридна война", за да предизвика падането на правителството.

България получаваше повече от 90% от газа си от Русия, но количеството беше малко - едва 3 милиарда кубически метра годишно.

Седмици след падането на правителството временната администрация обяви през август, че е готова да говори за възобновяване на доставките.

Вицепремиерът и служебен министър на транспорта обаче настоя тази седмица, че "няма намерение да се водят разговори за подписване на нов договор с Русия, а само да се получат вече договорените количества, които "Газпром" дължи на България".

"През идващата зима ще има ток и парно в София и големите градове", каза той пред БиБиСи.

Тези, които разбират енергийните нужди на България, не са впечатлени от политиците, които подчертават необходимостта от руски газ. Страхът, че българската енергийна система може да се срине без руски газ, всъщност няма никаква основа.

България е сравнително нисък потребител на газ. Той покрива около 12% от първичната нужда от енергия, като по-голямата част се използва в химическия сектор, производството на стъкло и много малка част за битово отопление.

Миналия юли най-накрая беше завършен газопровод между Гърция и България, който може да пренася газ от Азербайджан и втечнен природен газ през Гърция и Турция.

Експерти считат, че цената на премахването на руския газ е незначителна и аргументът е по-скоро за сложните политически отношения между газовите компании и българските политически групи.

Тогава кой прокарва идеята, че страната не може да оцелее без руски газ?

Според редица мнения, има политически лидери в България открито атакуват нейното членство в ЕС и НАТО у дома, докато се представят за поддръжници на мерките на ЕС в чужбина.

Войната на Русия и нейните енергийни доставки хвърлят дебела сянка над изборите в неделя и въпреки това, много млади българи не се занимават с този проблем.

23-годишна работеща в столицата София, коментира, че много от тях виждат дезинформация и популистки твърдения онлайн "и не виждат причина да четат и да се информират".

Друг малд човек, студент, негодува, че една компания като руския "Газпром" има толкова голямо влияние: "Нямам нищо против откъде идва газът, но ако доставчикът е ненадежден и използва газа като политическо оръжие, отношенията трябва да приключат. Толкова е просто."

Нарастващите разходи за живот засегнаха най-бедните, особено в районите на Северозападна България и сред някои малцинствени групи.

"Като част от ромската общност, ние също се тревожим, че нашите членове на семейството и приятели няма да могат да преживеят тази енергийна криза. Високото ниво на безработица в нашата общност прави почти невъзможно преодоляването", коментира жена, която се тревожи за семейството си, което живее в северозападната част на страната.

Малцина вярват, че някоя отделна партия ще излезе от изборите на 2 октомври с мнозинство, за да състави сама правителство. И няма гаранция, че следващата коалиция ще бъде по-стабилна от предишната.

Това, което българите искат най-много, е правителството да излезе с работеща стратегия, която да се справи с енергийната криза и да ги преведе през зимата.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648