7 години от потопа в Аспарухово, кварталът благодари на доброволците

Избрано 19.06.2021 19:50 Снимка: ДНЕС+

7 години от потопа в Аспарухово, кварталът благодари на доброволците

На 19 юни 2014 г. невиждан порой предизвика приливна вълна с височина около 2м, която заля варненския квартал "Аспарухово". Отне 13 живота, 4 от които деца, а десетки хора остави без дом.

Днес 7 години по-късно, Аспарухово каза своето "благодаря" пред постамента на доброволеца в центъра на квартала. На събитието присъстваха кмета на района Ивайло Маринов, районната администрация, общински съветници, доц. д-р инж. Медиха Хамза, отец Ясен от храма "Св. Цар Борис-Михаил", доброволци, граждани от квартала. Хората донесоха цветя, с които символично да благодарят на повече от 1400 доброволци от цялата страна, стекли се на помощ на пострадалите. 

Хората, които бяха дошли да почетат доброволците споделиха своите спомени от деня на потопа, а един от тях беше написал стихотворение за бедствието. 

Благодарности към доброволци и всички, участвали по един или друг начин в справянето с възстановяването на Аспарухово, отправи и кметът на район "Аспарухово" Ивайло Маринов, а отец Ясен призова хората да пазят природата, защото тя често ни наказва.  Няколко думи каза и доц.д-р инж. Медиха Хамза, която е и кандидат от СДС-Варна в коалицията ГЕРБ-СДС на предстоящите парламентарни избори и е родена и израснала в най-южния район на Варна -Аспарухово.

По данни на НИМХ в деня на наводнението са се изляли само за половин час – от 18,30 часа до 19 часа, 138,8 литра на кв.м. За периода от 15 до 20 юни 2014 год. количеството на валежите са били 175,6 литра, което представлява 382 процента от нормата за месец юни. За 30 минути квартала бе потопен от две приливни вълни - от западното и източното дере. Под вода останаха хора, къщи, покъщнина и улици.

 

Две години след това бяха построени два охранителни канала - източен и западен, финансирани по фонд "Солидарност",чиято задача е да отвежда скатовите води в морето. Като причина за бедствието, експертизите посочиха огромните количества дъжд, излял се за кратък период от време и силен интензитет, но се споменава и човешка намеса - масовото изсичане на гората над Аспарухово, както и незаконното строителство, което в годините е затлачило и двете дерета. Още една причина, според експертизата, е и нерегламентираното изхвърляне на отпадъци в западното дере, което нанесе най-много щети и взе жертви в горната част на квартала.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448