Жасмин – символ на чистота и любов

Хороскоп 22.11.2020 12:37 Снимка: ДНЕС+

Жасмин – символ на чистота и любов

Жасминът е вечнозелен храст (или лиана) от семейство маслинови с красиви малки цветове. Много легенди са свързани с това невероятно красиво цвете. И така, една индийска легенда разказва, че някога е живяла красива принцеса Жасмин, която страстно се влюбила в Бога Слънце, но любовта й била несподелена. Всеки ден тя насочвала погледа си към небето, наблюдавайки златната Божия колесница с тъжен поглед.

Веднъж Богът Слънце насочил вниманието си към сладко момиче, но не за дълго. Така и не получила отговор на любовта си, принцеса Жасмин напуснала този жесток свят. След кремацията на тялото пепелта на принцесата била разпръсната на вятъра. Богът Слънце искрено бил разстроен от смъртта на младо момиче и превърнал пепелта ѝ в нежни цветя. И така, навсякъде по земята, където падала пепелта, пораствали красиви и нежни цветя - жасмин, чиито пъпки се отваряли само през нощта, когато богът, който не приел чувствата на принцесата, отсъствал на небето.

Съществува и друга легенда, според която само един храст от жасмин в Италия израснал в градината на много алчен херцог от Тоскана. Този херцог бил ужасен собственик, затова строго забранил на градинаря си да отрязва издънките на цветето и да дава на някого. Градинарят бил много лоялен и стриктно спазвал заповедта на херцога. Но това продължи само докато не се влюбил в мило и младо момиче. Той откъснал цветя от жасмин, за да ги даде на любимата си. Момичето толкова харесало цветята, че решила да ги засади в градината си. Благодарение на тази легенда, сега в Италия жасминът е символ на истинската любов, която не се страхува от препятствия или забрани.

В различните страни, сред различните народи, цветята на жасмин имат свое собствено символично значение. И така, жителите на древна Гърция вярвали, че тези прекрасни цветя са им поднесени като дар от богинята Атина. В Индия се смята за свещеното цвете на бог Кама и се нарича лунна светлина на любовта (те са част от сватбените венци), а в източните страни жасминът е царицата на нощта, събуждаща романтични чувства и страст. В Индонезия жасминът е национален символ, така че всяка булка трябва да носи тези цветя към сватбената си рокля. Също така в тази страна съцветията от жасмин се използват в националната кухня. Във Филипините жителите отдавна украсяват храмове с гирлянди от жасмин и го смятат за символ на чистота.

Татарите се отнасят с това растение с особен трепет, тъй като то е свещено за тях. Те вярват, че когато човек напусне този свят, преди да отиде на небето, първо ще го попитат дали е отглеждал храст от жасмин по време на земния си живот?

В Китай имат специално отношение към това растение, защото има легенда, че в древни времена търговец на име Чен е ходил в южните земи на страната си за чаени листа. Това пътуване било много дълго и уморително, но търговецът имал късмета да срещне красиво момиче, което го почерпило с напитка от венчелистчета от нежното цвете - жасмин. Този чай доставил изключително удоволствие на търговеца и премахнал цялата му умора от дългия път. След завръщането си в родината си търговецът разказал на майсторите на чая за необичайната напитка. Оттогава чаят с цветове от жасмин заема гордо място в домовете на жителите на Далечния изток. Най-известният и скъп вид китайски чай с жасминови листенца е „Жасминова драконова перла“, който се появил преди повече от 8 века.

Лечебните свойства на жасмина

На жасмина се приписват много лечебни свойства. Ето защо от древни времена коренът на това растение се счита за едно от най-универсалните лекарства. Днес на изток все още е обичайно да се дава на пациента корен от жасмин преди операцията (има аналгетичен ефект). Цветовете на жасмин са много ефективни при главоболие, както и при болезнени усещания в корема (използват се при родилни болки). Това цвете също се счита за отличен антидепресант, а маслото от жасмин се препоръчва да се използва за укрепване на нервната система.

В народната медицина жасминът е намерил още по-голямо приложение. Така в Китай се прави сироп от жасмин, който помага за борба с болестите на дихателната система. Също така, тези цветя прочистват добре кръвта и се използват активно за лечение на ревматизъм и скорбут. Жителите на Армения правели отвара от цветя на жасмин, която се използвала за лечение на бронхиална астма, а в Латинска Америка листа от жасмин се прилагали върху тумори.

Магически свойства на жасмина

Жасминът се счита за един от най-мощните афродизиаци, така че често се използва в магиите за любов. Един от най-популярните начини за използване на жасмин е носенето на торбички със сушени цветове. Смята се, че това не само ще привлече любим човек, но ще донесе просперитет на къщата. Много ясновидци казват, че цветята от жасмин развиват добре екстрасензорните способности на човек (за това сухи листа трябва да бъдат изгорени в спалнята), тъй като ароматът на тези цветя перфектно почиства ума, повишава чувствителността, развива творческото мислене и помага за развитието на въображението. Доста често жасминът се използва за подобряване на сексуалния живот. Смята се също, че съцветията на този храст имат силно тонизиращо действие върху цялото тяло. Освен това жасминът повишава самочувствието, развива комуникативните умения, хармонизира емоционалната сфера и създава комфортна, успокояваща среда. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.77577
GBP GBP 1 2.25956
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24357
USD USD 1 1.62269