Критичните точки на Луната

Хороскоп 13.10.2021 11:26 Снимка: ДНЕС+

Критичните точки на Луната

Луната не просто се върти около Земята, тя влияе на Земята на физическо ниво - приливите и отливите на водата са в „нейни ръце“. Луната засяга и хората, които в по-голямата си част са предимно вода. Засяга душата, психиката, нервната система и интуицията, а оттам и поведението.

Има четири критични точки в лунния месец - това са дните на точните фази (новолуние, първа четвърт, пълнолуние и трета четвърт. Те са указани в лунния календар. В тези дни Луната и Слънцето се намират на критично ъглово разстояние помежду си, образуват напрегнати, нехармонични или стресиращи аспекти. Това са дните на повратни точки от цикъла. Слънцето отговаря за нашия разум, а Луната – за емоциите. В критичните дни на Луната разумът на човек е в конфликт с неговата душа.

Ако рожденият ви ден се падне в такъв момент, пазете нервите си. Цялата година, която започвате, ще пребивавате в повишено напрежение. Ако се падне на новолуние – човек ще се чувства скован, угнетен, в година на пълнолуние – разкрепостен, преизпълнен с емоции. И угнетеното състояние и емоционалната пренаситеност са вредни за нервната система, тъй като създават нервно напрежение. В течение на личната година започнала в критичен ден, човек трудно ще избира между логическо решение и интуитивно предчувствие. В човек ще преобладава вътрешна борба, в която умът ще се бори с вътрешните преживявания, а душевните терзания ще затормозяват ума.

Двата основни критични дни са новолуние (разстояние 0 градуса) и пълнолуние (разстояние 180 градуса). Двата междинни – това са растяща (през първата четвърт) и падаща (през трета четвърт) квадратура на Луната към Слънцето. Тогава (в дните на 1-ва и 3-та четвърт) Луната е на ъглово разстояние 90 градуса от Слънцето. В първата четвърт на лунния месец се случва, като правило на 7-8 лунен ден; втората четвърт - от 14 -я до 17 -я лунен ден, третата четвърт - на 22-23-я ден. Четвъртият критичен ден е краят на лунния месец и началото на нов.

Според статистиката, тогава е времето на по-чести инциденти, аварии и бедствия, пътнотранспортни произшествия, обостряне на болести. В тези дни става превключване на вътрешните процеси, които причиняват нестабилност на енергийното състояние на човек и уязвимостта на неговата психика. Отслабването на организма намалява имунитета на човека, нарушава се снабдяването на мозъка с кислород.

Всяко дело, действие изпитва временна криза. Народната мъдрост предупреждава да не се вземат важни решения в критични лунни дни. Архетипно нарастващата Луна е свързана с проявление в материалната сфера, а намаляващата Луна е свързана с растежа на духовната.

В днешния 13 октомври Луната е в квадратура със Слънцето и имаме такава критична точка.

Критичните точки до края на годината

Октомври – 6, 13, 20, 28

Ноември – 4, 11, 19, 27

Декември – 4, 11, 19, 27/Ивелина Пенчева, астролог

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448