Астрологията в древен Рим

Хороскоп 11.09.2021 10:31 Снимка: ДНЕС+

Астрологията в древен Рим

На астрологията е била отредена да играе важна роля в интелектуалния живот на републиканския Рим. Все още не е била излязла на политическата арена, но е изпълнявала предсказателна функция - предсказваща бъдещето на гражданите на Рим. Повечето велики хора от онова време са си правили карти за раждане.

Римският владетел Юлий Цезар не си направил, той просто не се интересувал от астрология, пренебрегвал нейните съвети и прогнози. В неблагоприятни дни противно на съветите на астролозите, той се отдавал на удоволствия и саркастично казвал на подчинените си, че нищо лошо няма да се случи.

Политическият противник на Цезар Помпей вярвал в прогнозите на астролозите и редовно получавал съветите им, както и някои други претенденти за власт.

Древногръцкият писател и историк Плутарх в едно от неговите произведения съобщава, че Марк Антоний е използвал услугите на египетски астролог, който бил сред неговите приближени. Октавиан, който по-късно станал опонент на Антоний, също не бил чужд на астрологията.

Римският историк Светоний пише, че в младостта си Октавиан посетил астролог, който, като начертал рождената му карта, се хвърлил в краката на Октавиан, виждайки забележителното му бъдеще. Както знаете, Октавиан излиза победител в гражданската война и става първият император на Рим, променяйки името си на Август.

В края на V в. н. е. в Римската империя астрологията спечелила всеобщо уважение не само сред обикновените граждани на държавата, но и сред държавниците. Астрологичните прогнози се използвали все по-често в политическият живот на обществото. Първоначално само аристократи и интелектуалци се интересували от астрология, но след известно време тя проникнала в долните слоеве на обществото.

Преследването на астролозите започва по времето на император Тиберий, наследник на Октавиан./Ивелина Пенчева, астролог

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448