Знакови сгради в американски градове бяха осветени в бяло, зелено, червено

ЕС и Свят 04.03.2024 17:32 Снимка: АР/БТА

Знакови сгради в американски градове бяха осветени в бяло, зелено, червено

Всяка година инициативата на генералното консулство в Лос Анджелис се разраства в нови градове и щати

По случай 3 март, знакови сгради на Западния бряг на Съединените щати бяха осветени в цветовете на българското знаме, предаде БНТ. Инициативата на генералното консулство в Лос Анджелис, започна през 2022 г. с осветяването на сградата на общинския съвет в Лос Анджелис.

За трета поредна година празникът се пренесе в парка пред емблематичната сграда. Екипът на генералното консулство, децата и учителите от българското училище "Св. св. Кирил и Методий" в Лос Анджелис и танцьори от фолклорната група "Хоротропци" очакваха сънародниците ни за запалването на светлините в 18.30 ч. местно време.

За първи път тази година беше осветен мостът "Морисън" в Портланд, щата Орегон, главна пътна артерия за центъра на града. Към инициативата отново бяха включени сградата на общината във Финикс, Аризона, както и виенското колело в Сиатъл, Вашингтон.

Всяка година инициативата се разраства в нови градове и щати по западното крайбрежие, с което генералното консулство цели както да зарадва все повече сънародници в САЩ в празничния ден, така и да се подчертаят силните връзки на приятелство, партньорство и сътрудничество, които свързват народите на двете съюзнически страни.

За първи път тази година беше осветен мостът "Морисън" (Morrison Bridge) в Портланд, щата Орегон, който представлява главна пътна артерия за центъра на града. За втора поредна година беше осветена и сградата на общината в град Финикс, Аризона, както и виенското колело в гр. Сиатъл, Вашингтон, където към инициативата се присъедини Българският център за култура и наследство в Сиатъл.

Очаква се към инициативата на генералното консулство за отбелязване на Националния празник на България да се присъединят и други американски градове.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361