Жители на италиански остров резистентни към коронавируса

ЕС и Свят 12.01.2021 16:03 Снимка: ДНЕС+

Жители на италиански остров резистентни към коронавируса

В тежките коронавирусни времена жителите на италианския остров Джильо се оказаха истински феномен. Островът се намира близо до бреговете на Тоскана и е едно от малкото места в Италия, в които досега сред местното население няма нито един регистриран случай на заболял от COVID-19. Всички случаи са били само при идващи на острова туристи, които контактували активно с местното население. Това обаче, не е довело до разпространение на заболяването. Учените са силно озадачени, предава БГНЕС.

Фериботът пътува два пъти на ден до острова и всеки път оставя по десетина човека от континента. Малкият остров е затворена система, а гъстотата на населението там е една от най-големите в страната.

През пролетта на 2020 г. на острова не са издавани предписания за спазване на дистанция или каквито и да е карантинни мерки, въпреки това до масово заразяване не се е стигнало.

Феноменът предизвика интереса на учените, които под ръководството на Антонио Боняни от университета в Милано направиха широко серологично изследване през пролетта на миналата година. Те искали да разберат, каква е причината за устойчивостта на местните жители към коронавируса. Авторите на проучването търсели антитела към SARS-CoV-2 и безсимптомни случаи, ако имало такива. В изследването участвали всички възрастни жители от трите основни населени места на острова.

Учените проверили 634 жители на острова и 89 приходящи. Антитела IgM са открити само у един от жителите, пристигнал на Джильо в края на пролетта, който прекарал болестта безсимптомно.

Според медиците, за липсата на случаи на COVID-19 на острова може да има две причини.

На първо място е чистият въздух – липсата на замърсени частици е изиграла решителна роля за ограничаване разпространението на инфекцията.

На второ място е възможното наличие на кръстосан имунитет срещу близък до епидемичния патоген сред всички жители на острова. Според учените, тази версия изглежда най-достоверна. Резултатите от изследването са публикувани на сайта medRxiv.

Специалистите смятат да направят още един серологичен скрининг в разгара на туристическия сезон, когато се очаква на острова да пристигнат хиляди туристи, както и да проучат подробно особеностите на микроклимата на острова./tribune.bg

CHF CHF 1 1.77577
GBP GBP 1 2.25956
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24357
USD USD 1 1.62269