Зеленски: Умеров трябва да възстанови доверието в неговото ведомство

ЕС и Свят 07.09.2023 18:14 Снимка: ДНЕС+

Зеленски: Умеров трябва да възстанови доверието в неговото ведомство

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза на новия украински министър на отбраната Рустем Умеров, че трябва да възстанови доверието в неговото ведомство и да намали бюрокрацията в него след серия от твърдения за корупционни скандали в министерството, предаде Ройтерс.

Зеленски отстрани предшественика на Умеров след обвинения в приемане на подкупи, отправени към представители на министерството на отбраната от страна на украински медии, като повечето от тях бяха свързани със снабдяването. Военни анализатори казват, че смяната на министъра на отбраната няма да има голямо въздействие върху украинските действия на бойното поле.

Зеленски представи Умеров на високопоставени руски военни и представители на отбраната. Президентът на Украйна очерта и приоритетите на Умеров като министър на отбраната, в това число развиването на международното сътрудничество и ръководенето на Украйна по пътя й към членство в НАТО.

"Но, което е по-важно ние се нуждаем от повече доверие. Доверие в решенията, които се взимат, доверие в процеса на снабдяването, доверие в доставките", заяви Зеленски.

Той допълни, че ако са нужни промени за доброто на украинските военни, те трябва да бъдат направени незабавно, предаде БТА.

"Ние се нуждаем от нова философия на отношението към украинските военнослужещи. Хората не са за еднократна употреба", каза той.

Четиридесет и една годишният Умеров замени на поста на министър на отбраната Олексий Резников, който помогна на Киев да си осигури милиарди долари западна военна помощ на Украйна. Срещу самия Резников не бяха отправени обвинения за корупция, но той стана жертва на кампания за оклеветяване.

Умеров днес заяви, че неговите приоритети ще бъдат да превърне министерството на отбраната в основна институция за координация на отбранителните сили и, че ще работи за това всеки отделен войник да стане по-значим. Той обеща и, че ще развие украинската военна индустрия и ще се бори с корупцията.

Умеров също така заяви, че ще се стреми към укрепване на международната коалиция от съюзници на Украйна и вероятно ще установи и "неочаквани партньорства".

Зеленски пък подчерта, че вярва, че Умеров е способен да изпълни всички поставени пред него задачи.

Преди назначаването му за министър на отбраната Умеров оглавяваше украинската агенция за приватизация и си спечели авторитет с реформи в институцията и за това, че рестартира усилията на ведомството да продаде държавни компании, които са на загуба, на частни инвеститори въпреки войната.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361