Зеленски: Украйна отблъсква руска атака в Донецка област

ЕС и Свят 02.11.2023 18:36 Снимка: ДНЕС+

Зеленски: Украйна отблъсква руска атака в Донецка област

Украинските сили отблъснаха нова руска атака близо до град Угледар в източната Донецка област и продължават опитите си да пробият руските отбранителни линии на юг, каза днес украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

За Угледар, който е контролиран от украинските сили стратегически град на пресечната точка между източната и южната фронтова линия, се водят едни от най-ожесточените боеве от началото на руската инвазия в Украйна.

"Имаше опит от страна на врага да напредне в посока Угледар, но нашите сили го спряха, причинявайки тежки загуби на врага: десетки единици бойна техника, много убити и ранени войници", написа Зеленски в "Телеграм".

Ройтерс прави уговорката, че не може да потвърди тази информация от независими източници. Украинската армия каза, че през последните седмици боевете на източния фронт са ескалирали.

Украинските въоръжени сили съобщиха, че руските сили се опитват да се прегрупират и да възстановят загубите си близо до източния град Авдеевка, преди да предприемат нови атаки, предаде БТА.

"Врагът продължава да се опитва да обкръжи Авдеевка, но вече не толкова активно - врагът се опитва да се прегрупира и да възстанови загубите си, за да продължи атаката", каза Олександър Щупун, говорител на украинското военно командване "Таврия".

Русия поднови опитите си да обкръжи града в средата на октомври, опитвайки се да изтощи украинските сили чрез постоянни залпове с артилерийски огън и вълни от настъпващи пехотинци и бойни машини, съобщиха украинските власти.

CHF CHF 1 2.04115
GBP GBP 1 2.28517
RON RON 10 3.93567
TRY TRY 100 5.77036
USD USD 1 1.80878