Зеленски се срещна с папата и италиански лидери в Рим

ЕС и Свят 14.05.2023 12:31 Снимка: ДНЕС+

Зеленски се срещна с папата и италиански лидери в Рим

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с италиански лидери и папа Франциск по време на днешното си посещение в Рим, като част от пътуване в чужбина през уикенда, което ще го отведе и в Германия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Италианският министър-председател Джорджа Мелони обеща подкрепа на Украйна във войната ѝ срещу Русия "толкова дълго, колкото е необходимо, и след това", докато се срещаше с украинския лидер, когото нарече свой "приятел".

Киев трябва да бъде поставен в силна позиция за преговори с Русия, "защото мирът не може да последва капитулация, това би било опасен мир за Европа", заяви Мелони. 

Мелони подчерта, че твърдо подкрепя кандидатурата на Украйна за присъединяване към Европейския съюз. Киев се бори не само за себе си, но и за останалата част от Европа, "за всички нас", каза тя.

Зеленски благодари на Италия за оказаната подкрепа. Той заяви, че е трогнат от многото украински знамена, които е видял по улиците на Рим.

Малко след това Зеленски беше откаран във Ватикана, където се срещна с папа Франциск. Срещата беше "голяма чест", каза той на Франциск.

През изминалата година Франциск многократно подчерта, че иска да използва всяка възможност за насърчаване на мира в Украйна, и често говореше за страданията на украинския народ, въпреки че някои го критикуваха, че не назовава достатъчно ясно Русия като агресор. 

След сутрешното си пристигане в Рим с италианския правителствен самолет от Полша Зеленски първо беше откаран в двореца "Куиринале", официалната резиденция на президента Серджо Матарела. 

След като прозвучаха химните на двете държави, политиците влязоха в сградата за личен разговор. 

Пътуването до Италия е "важна визита за [приближаващата] победа на Украйна!". написа Зеленски в Twуитър. 

Очакваше се по време на посещението си украинският лидер да апелира за допълнителна помощ от страна на Запада. 

Зеленски е придружаван по време на посещението си от ръководителя на украинската президентска канцелария Андрий Ермак.

Вечерта Зеленски ще бъде гост на известното телевизионно предаване "Porta a Porta", съобщава телевизия Раи.

По-рано за първи път беше потвърдено, че Зеленски ще продължи за Германия, въпреки че не беше ясно дали това ще се случи в събота вечерта или в неделя сутринта.

Зеленски и украинският народ утре трябва да получат престижната награда "Карл Велики" в западния град Аахен, посочи ДПА.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.26558
RON RON 10 3.93084
TRY TRY 100 5.65362
USD USD 1 1.83957