Зеленски бил поставил краен срок за членството на Украйна в ЕС

ЕС и Свят 19.07.2022 15:29 Снимка: ДНЕС+

Зеленски бил поставил краен срок за членството на Украйна в ЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски постави вътрешен краен срок за присъединяване към ЕС, съобщи външният министър на страната Дмитро Кулеба, цитиран от ТАСС.

"Лично президентът Зеленски, а не правителството, постави вътрешен краен срок за присъединяването на Украйна към ЕС, но аз няма да ви го кажа", заяви той в интервю за "Форбс" Украйна.

Кулеба подчерта, че решението все още зависи от ЕС, а не само от Украйна.

Ако обявим краен срок, можем толкова много да изплашим някого в ЕС, че той умишлено да забави всичко, свързано с европейската интеграция на Украйна, отбеляза украинският първи дипломат.

На срещата на върха на 23 юни европейските лидери решиха да дадат на Украйна статут на страна кандидат за членство, но започването на преговори е обвързано с изпълнението на няколко условия. Киев трябва да се справи с корупцията, да проведе голяма съдебна реформа и да приложи антиолигархичен закон.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Украйна има "много ясна европейска перспектива". Тя обаче предупреди, че членството ще отнеме време и ще изисква усилена работа.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648