Затопляне между Франция и Турция

ЕС и Свят 03.03.2021 10:30 Снимка: ДНЕС+

Затопляне между Франция и Турция

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви пред френския си колега Еманюел Макрон, че иска държавите им да си сътрудничат в борбата с тероризма, информира АФП.

Осведомителната агенция отбелязва, че Анкара е предприела ход за намаляване на напрежението с Париж.

Двамата лидери, които влязоха в словесна схватка по различни проблеми, включително за конфликтите в Сирия, Либия и за ситуацията в Източното Средиземноморие, проведоха видеоконферентен разговор за първи път от септември 2020 г.

Според съобщение на турското президентство Ердоган е заявил пред Макрон, че държавите им "могат да допринесат значително за стабилност и мир" в Европа, Кавказ, Близкия изток и Африка.

"Също има мерки, които можем да предприемем съвместно...срещу терористичните организации", отбелязал Ердоган.

"Турция желае да си сътрудничи с Франция във всички сфери", поискал Ердоган и добавил, че турско-френско сътрудничество има "голям потенциал".

Разговорът е проведен на фона на повишено напрежение между двете държави и разгорещената размяна на обвинения между двамата президенти. Ердоган многократно призова Макрон да потърси психиатър и турците да бойкотират френските стоки.

Но през последните седмици Ердоган се опитва да успокои страстите с ЕС на фона на икономическите предизвикателства.

Ердоган е отбелязал още, че френско-турското "приятелство" е "преодолявало много препятствия" от XVI век по време на управлението на френския крал Франсоа I и султан Сюлейман Великолепни.

Но в турското съобщение не се споменава за съдбата на повече от десет френски преподаватели в Университет Галатасарай, чиито разрешителни за работа са иззети и са заплашени от изгонване заради дипломатически спор./news.bg

CHF CHF 1 1.77271
GBP GBP 1 2.2502
RON RON 10 3.97203
TRY TRY 10 2.02065
USD USD 1 1.63476