Застреляха англичанин в Судан, жена му е умряла от глад

ЕС и Свят 26.05.2023 19:00 Снимка: ДНЕС+

Застреляха англичанин в Судан, жена му е умряла от глад

Осемдесет и пет годишен британски гражданин, живеещ само „на няколко крачки“ от британското посолство в столицата на Судан Хартум, бил застрелян от снайперисти, а жена му е умряла от глад, изоставена в къщата им в африканската държава, предаде ДПА, като се позова на членове на семейството на починалите.

След като Абдала Шолгами и 80-годишната му съпруга, която е била в неравностойно положение, помолили за помощ само няколко дни след започването на конфликта в Судан, те били инструктирани да прекосят военна зона в Хартум, за да се качат на самолет, с който да бъдат евакуирани, разказаха за Би Би Си членове на семейството им.

Семейството допълва, че са се обадили на горещата линия на британското външно министерство, но правителството не могло да направи нищо, за да им помогне. Обяснението било, че последният полет за евакуация заминал по-рано през месеца, но в същевременно британски военен отряд е бил изпратен за евакуацията на дипломатическия персонал.

По думите на внучката на Шолгами посолството е „най-много на четири крачки“ от дома на дядо ѝ и баба ѝ, предаде БТА.

„Казаха ми, че са изпратили 100 войници да евакуират служителите на посолството. Не са ли могли да пресекат пътя? Много съм разочарована от тях“, каза тя.

От външното министерство казаха за Би Би Си, че случилото се е „изключително натъжаващо“, но тъй като възможността за оказване на консулска помощ е „изключително ограничена“, не може да се помага поотделно на британските граждани в Судан.

Семейството разказва, че Шолгами бил застрелян в момента, в който е трябвало да излезе, за да търси храна за себе си и за жена си. Домът им, в който по-късно умира съпругата му, бил обграден от снайперисти.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194