Започва изслушването за импийчмънт на Джо Байдън

ЕС и Свят 28.09.2023 16:34 Снимка: ДНЕС+

Започва изслушването за импийчмънт на Джо Байдън

Ръководената от републиканците Камара на представителите на САЩ провежда първото си изслушване в четвъртък по разследването си за импийчмънт срещу президента Джо Байдън, два дни преди крайния срок на Конгреса за предотвратяване на затваряне на правителството, предава Ройтерс.

Изслушването от Надзорната комисия на Камарата на представителите вероятно няма да разкрие нова информация за финансовите връзки на Байдън с проблемния му син Хънтър Байдън, 53, който се е занимавал с редица международни бизнес начинания, докато се е борил със зависимостта си от наркотици и алкохол.

Вместо това, това ще послужи като своеобразно оправдание за разследването и преглед на подробностите, които републиканците са разкрили досега, според Джеймс Комър, председател на комисията.

Законодателите ще изслушат съдебен счетоводител, бивш служител на Министерството на правосъдието на САЩ и професор по право.

Републиканците твърдят, че Байдън и семейството му лично са се облагодетелствали от политиката, която той е следвал като вицепрезидент по време на администрацията на бившия президент Барак Обама между 2009 г. и 2017 г. Отделно, те също твърдят, че Министерството на правосъдието се е намесило в данъчно разследване на Хънтър Байдън.

Те все още не са предоставили никакви доказателства за некоректно поведение от страна на Джо Байдън. Белият дом твърди, че разследването е неоснователно и водено от политически пристрастия преди президентските избори през 2024 г., когато Байдън вероятно ще се състрзава с републиканеца Доналд Тръмп , който е изправен пред четири предстоящи наказателни процеса.

Не е ясно дали републиканците в Камарата на представителите, които имат малко мнозинство от 221 срещу 212 месъа, ще разполагат с необходимите гласове в края на разследването, за да се стигне до действителен импийчмънт. Но дори и това гласуване да успее, е много малко вероятно Сенатът, където демократите имат мнозинство 51-49, да гласува за отстраняването на Байдън от поста.

В центъра на разследването са твърденията, че Байдън, като вицепрезидент, е оказвал натиск върху Украйна да уволни висш прокурор, защото прокурорът е разследвал "Бурисма", компания, в чийто борд на директорите е бил Хънтър Байдън.

Но тогавашният президент на Украйна Петро Порошенко каза пред Fox News Channel в събота, че това не е така.

Републиканците в Камарата на представителите заявиха, че планират да потърсят лични и бизнес банкови сметки на Хънтър Байдън и Джеймс Байдън, брат на президента.

Във вторник Надзорната комисия на Камарата на представителите заяви, че е получила банкови преводи от китайски граждани, изпратени до Хънтър, в които като дестинация е посочен домашният адрес на Джо Байдън в Делауеър, преди да стане президент. Не е ясно дали Байдън е получил парите.

Изслушването идва, когато републиканците в Камарата на представителите са в конфликт с Байдън и колегите му демократи относно правителственото финансиране за фискалната година, която започва на 1 октомври. Голяма част от правителството ще бъде затворена, ако дертр партии не постигнат споразумение.

Продължителното затваряне може да забави разследването за импийчмънт, тъй като по-малко служители от администрацията ще бъдат на разположение, за да отговорят на искания за информация.

Говорителят на Белия дом Иън Самс каза, че републиканците в Камарата дават приоритет на "теориите на конспирацията" пред запазването на правителството отворено.

Бившият президент Тръмп приветства разследването. Тръмп беше обект на импийчмънт два пъти по време на четиригодишното си президентство - първият път за предполагаем натиск върху Украйна да разследва Байдън преди изборите през 2020 г. Тръмп беше оправдан от Сената и двата пъти.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648