Заплахата от цунами в Тихия океан намалява, голям облак пепел пречи на оценката на щетите

ЕС и Свят 16.01.2022 17:33 Снимка: ДНЕС+

Заплахата от цунами в Тихия океан намалява, голям облак пепел пречи на оценката на щетите

Заплахата от цунами в Тихия океан от огромно подводно вулканично изригване намалява в неделя, но масивният облак пепел, покриващ малката островна държава Тонга, попречи на полети за наблюдение от Нова Зеландия, за оценка степента на щетите, съобщава АП.

Сателитни снимки показаха грандиозното изригване, което се случи в събота вечерта, с пепел, пара и газ, издигащи се като гъба над сините води на Тихия океан. Звукови вълни достигнаха чак до Аляска. В Тонга вулканът изпрати вълни цунами.

Изригването прекъсна интернет до Тонга, оставяйки приятели и членове на семейства по целия свят тревожно да се опитват да се свържат, за да разберат дали има наранявания. Дори правителствените уебсайтове и други официални източници останаха без актуализации в неделя следобед.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн каза, че все още няма официални съобщения за наранявания или смъртни случаи в Тонга, но предупреди, че властите все още не са осъществили контакт с някои крайбрежни райони и по-малки острови.

"Комуникацията с Тонга остава много ограничена. И знам, че това предизвиква огромно безпокойство за общността на Тонга тук", каза Ардърн.

Тя каза, че има значителни щети на лодки и магазини по крайбрежието на Тонга. Столицата Нукуалофа е покрита с дебел слой вулканичен прах, каза Ардерн, замърсявайки водните запаси и превръщайки прясна вода в жизненоважна нужда.

Помощните агенции заявиха, че гъстата пепел и дим са накарали властите да помолят хората да носят маски и да пият бутилирана вода.

Ардърн каза, че Нова Зеландия не е могла да изпрати наблюдателен полет над Тонга в неделя, тъй като облакът от пепел е висок 19 000 метра, но те се надяват да опитат отново в понеделник, последвани от самолети за доставка и военноморски кораби.

Един усложняващ фактор за всякакви усилия за международна помощ е, че Тонга досега успя да избегне всякакви огнища на COVID-19. Ардърн каза, че военните служители на Нова Зеландия са напълно ваксинирани и са готови да следват всички протоколи, установени от Тонга.

Дейв Снайдър, координатор по предупрежденията за цунами в Националния център за предупреждение за цунами в Палмър, Аляска, каза, че е много необичайно вулканично изригване да засегне цял океански басейн и "спектакълът" е едновременно "смиряващ и страшен".

Вълните цунами причиниха щети на лодки чак до Нова Зеландия и Санта Круз, Калифорния, но изглежда не причиниха широко разпространени щети. Снайдър каза, че очаква ситуацията с цунами в САЩ и на други места да продължи да се подобрява.

По-рано бяха издадени предупреждения за цунами за Япония, Хавай, Аляска и тихоокеанското крайбрежие на САЩ. Геоложката служба на САЩ изчисли, че изригването е причинило земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер. Учените казаха, че цунамита, генерирани от вулкани, а не от земетресения, са относително редки.

Рейчъл Афеаки-Таумоепо, която председателства Новозеландския бизнес съвет на Тонга, каза, че се надява относително ниското ниво на вълните цунами да е позволило на повечето хора да стигнат до безопасно място, въпреки че се тревожи за тези, които живеят на островите, най-близо до вулкана. Тя каза, че все още не е успяла да се свърже с приятелите и семейството си в Тонга.

"Молим се щетите да са само върху инфраструктурата и хората да са успели да стигнат до по-високи земи", каза тя.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън написа в Туитър, че е "дълбоко загрижен за хората на Тонга, докато се възстановяват от последствията от вулканично изригване и цунами. Съединените щати са готови да окажат подкрепа на нашите тихоокеански съседи."

Тонга получава своя интернет чрез подводен кабел от Сува, Фиджи. Цялата интернет връзка с Тонга бе изгубена около 18:40 часа. местно време в събота, каза Дъг Мадори, директор на интернет анализа за фирмата за мрежово разузнаване Kentik.

Експлозията на вулкана Хунга Тонга Хунга Хаапай, на около 64 километра северно от Нукуалофа, бе последното от поредица от драматични изригвания. В края на 2014 и началото на 2015 г. изригванията създадоха малък нов остров и нарушиха международните въздушни пътувания до тихоокеанския архипелаг за няколко дни.

Компанията за изображения на Земята Planet Labs PBC наблюдаваше острова през последните дни, след като нов вулканичен отвор започна да изригва в края на декември. Сателитни изображения показаха колко драстично вулканът е оформил района, създавайки нарастващ остров край Тонга.

"Изглежда, че повърхността на острова се е разширила с близо 45% поради падането на пепел", заявиха от Planet Labs дни преди това.

След изригването в събота жителите на Хаваите, Аляска и по тихоокеанското крайбрежие на САЩ бяха посъветвани да се отдалечат от бреговата линия на по-високо място.

Савана Питърсън наблюдава шокирана как водата се издига на няколко фута за броени минути пред нейната къща на брега на океана в Пасифика, Калифорния, южно от Сан Франциско. "Това се появи толкова бързо и няколко минути след това отново спадна. Беше лудост да видя, как се случва толкова бързо", каза тя.

Полицията спаси сърфист, чиято дъска се счупи от мощни вълни край Сан Франциско. В Южна Калифорния вълни потопиха поне една лодка в пристанището Вентура северозападно от Лос Анджелис./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648