Западните Балкани - една от темите на срещите на Байдън с лидерите на ЕС

ЕС и Свят 10.06.2021 19:09 Снимка: ДНЕС+

Западните Балкани - една от темите на срещите на Байдън с лидерите на ЕС

Западните Балкани ще са една от темите на срещите на американския президент Джо Байдън с ръководителите на ЕС следващата седмица в Брюксел, съобщава сръбската държавна телевизия РТС, като се позовава на европейски дипломатически източници.

"САЩ и ЕС ще засилят общия си ангажимент към Западните Балкани, включително за диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина и подкрепата за ключовите реформи в рамките на европейската интеграция", пише в проекта за съвместна декларация, която може и да се промени до срещата на президента Байдън с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на 15 юни в Брюксел, отбелязва РТС.

По темата за Западните Балкани Брюксел и Вашингтон ще подчертаят необходимостта от по-добро сътрудничество и координация помежду си, научава РТС.

САЩ очакват ЕС да поеме лидерската роля на Балканите, в цялостната политика на разширяване, с активната подкрепа на Вашингтон, посочват дипломатическите източници в Брюксел.

САЩ насърчават ЕС да започне преговори с Република Северна Македония и Албания, тъй като смятат, че политиката на разширяване на ЕС е от стратегически интерес и за тях, отбелязват същите източници, цитирани от БТА.

Макар да има някои разлики в позициите на Брюксел и Вашингтон към района, администрацията на президента Байдън споделя засиления интерес на ЕС за въпросите за върховенство на закона и свободата на печата на Западните Балкани, казват в Брюксел.

След проблемите в отношенията между САЩ и ЕС по време на управлението на президента Доналд Тръмп, главната цел на първото посещение на президента Байдън в Европа от началото на мандата му е "възстановяването на евроатлантическото партньорство" и създаването на общ план за периода след пандемията./БТА

Още по темата

CHF CHF 1 1.78729
GBP GBP 1 2.28592
RON RON 10 3.97083
TRY TRY 10 1.89161
USD USD 1 1.64438