Задължиха ваксинирането на всички ученици на 12 и повече години в Лос Анджелис

ЕС и Свят 10.09.2021 17:44 Снимка: ДНЕС+

Задължиха ваксинирането на всички ученици на 12 и повече години в Лос Анджелис

Училищните власти на окръг Лос Анджелис наредиха ваксинирането срещу COVID-19 за всички ученици на възраст 12 години и повече години. Лос Анджелис е най-големият училищен район в САЩ, който предприе тази драматична стъпка, информира "Ройтерс".

Членовете на управителното тяло на училищата в района единодушно гласуваха за осъществяване на имунизацията през следващите седмици, въпреки гневните възражения от няколко родители, които изтъкнаха, че са притеснени за безопасността на ваксините и имали право да вземат решението за децата си.

"Не виждам това като ваш избор или мой избор", каза членът на ръководството Джаки Голдбърг, като настоя: "Виждам това като необходимост за общността. Това означава, че хората трябва да правят неща, които не им харесват, в които не са сигурни, които дори могат да крият известен риск."

Управителният съвет аплодира след гласуването. Членът на борда Скот Шмерелсън беше принуден да се въздържи, защото притежава акции в производителя на ваксини Pfizer. След това той каза пред борда, че подкрепя решението им.

Политиката за ваксиниране на училищните власти в Лос Анджелис се прилага за всички над 600 000 ученици в района, които са на 12 или повече години, освен ако могат да докажат медицинско или религиозно изключение. Бордът по-рано нареди всички служители да бъдат имунизирани.

Заповедта не се прилага за малка част от учениците във втория по големина училищен район в страната, които са избрали да останат у дома.

Приблизително 73% от учениците в района са латиноси, а членове на борда заявиха, че ще положат усилия да убедят родителите имигранти в безопасността на ваксината, казвайки, че мнозина не вярват на правителството.

Всички трима родители, които са говорили на заседанието в противопоставяне на принудителните ваксинации, са говорили на испански и са казали, че те трябвало да бъдат тези, които вземат такива критични решения за здравето на децата си.

"Можем ли да съдим района, ако детето ни има вторични странични ефекти, които са негативни", попита управителния съвет родител, който се представи като Хуан. Никой от членовете не му е отговорил директно.

Ваксините срещу COVID-19 и заповедите за маски в училищата станаха обект на ожесточени дебати в САЩ около 18 месеца след началото на пандемията от коронавирус, докато политическите лидери изпитват затруднения да сдържат вълна, предизвикана от по-заразния вариант "Делта"./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448