Забраниха разговорите по телефон в парижкото метро

ЕС и Свят 23.01.2021 11:05 Снимка: ДНЕС+

Забраниха разговорите по телефон в парижкото метро

Пътниците на метрото и други видове транспорт във Франция трябва по-добре да се въздържат от разговори, включително по мобилен телефон, за да не се увеличи рискът от заразяване с коронавирус, предупредиха здравните власти.

Необходимостта от носене на маска при използване на обществен транспорт, където социалното дистанциране е невъзможно, "трябва да бъде допълнена от такава проста предпазна мярка като отказ от използване на мобилен телефон. Като цяло е по-добре да се въздържате от говорене изцяло", се казва в изявлението.

Експертите обаче не се съгласиха със становището на здравния министър Оливие Веран, който заяви в четвъртък, че с изключение на хирургическите маски, всички останали видове маски, особено домашните, не осигуряват подходящото ниво на защита срещу коронавирус. "Такива мерки могат да бъдат оправдани от принципа на предпазливостта, но те не разчитат на достатъчно научни доказателства", казват експерти от Медицинската академия.

Според тях "такива препоръки на властите по отношение на установените навици на населението за защита срещу вируса рискуват да предизвикат объркване сред хората, както и съмнения относно точността на официалните инструкции". Академията също така препоръчва на френското население "да се носят антивирусни маски, дори когато разстоянието до най-близкия човек е повече от 1 метър", като същевременно не забравя да предпазва устата и носа.

Като цяло, пред нарастващата опасност от разпространението на нови видове коронавирус, експертите на академията смятат, че "социалните норми за защита срещу вируса" не трябва да се променят и оставят във вида, в който са установени и подобрени през редица последни месеци./news.bg

CHF CHF 1 1.77577
GBP GBP 1 2.25956
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24357
USD USD 1 1.62269