За пръв път мюсюлманки отиват на хадж в Мека без придружител от мъжки пол

ЕС и Свят 20.07.2021 14:31 Снимка: ДНЕС+

За пръв път мюсюлманки отиват на хадж в Мека без придружител от мъжки пол

Министерството на хаджа официално разреши тази година на жените, независимо от възрастта им, да извършват голямото поклонение без "опекун" или "настойник", с други думи без близък член на семейството им от мъжки пол, при условие че те отидат там като част от група, предава БТА.

"Това е като сбъдната мечта. Моята детска мечта беше да направя хадж", каза пред АФП Бушра Шах, докато събираше куфара си в къщата си в Джеда - голям пристанищен град в Западна Саудитска Арабия, разположен близо до Мека.

За тази майка от Пакистан да отиде на поклонение заедно с нейния съпруг и дете би било разсейване, което би й попречило да се "концентрира изцяло върху обредите".

Облечена в бяла роба, покриваща цялото й тяло, с изключение на лицето, 35-годишната Бушра Шах е сред 60-те хиляди живеещи в Саудитска Арабия хора, избрани за хаджа, ограничен по брой участници за втора поредна година заради КОВИД-19.

"Много жени също ще дойдат заедно с мен. Много се гордея, че сега сме независими и че нямаме нужда от настойник", каза тя, преди да целуне сина си и да поздрави своя съпруг.

Съпругът й Али Муртада твърди, че я е "насърчил силно" да направи пътуването сама, след решението на правителството да забрани на децата да участват в хаджа тази година. Самият той ще остане в Джеда.

"Решихме, че един от нас трябва да отиде. Тя може да е бременна през следващата година или може би децата все още няма да имат право да участват", каза 38-годишният пакистанец.

По-рано властите изискваха присъствие на придружител от мъжки пол за всяка жена под 45-годишна възраст, създавайки пречки за хиляди мюсюлманки по света да извършат поклонението - един от петте стълба на исляма, - което всеки практикуващ мюсюлманин трябва да направи, ако му позволяват физическите и финансовите възможности.

"Хаджът без опекун е истинско чудо", каза пред АФП Маруа Шакер - 42-годишна египтянка, живееща в Рияд./БТА

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648