За първи път в историята: Затварянето на централи на въглища изпревари пускането на нови такива

ЕС и Свят 04.08.2020 08:45 Снимка: ДНЕС+

За първи път в историята: Затварянето на централи на въглища изпревари пускането на нови такива

Глобалният капацитет за изгаряне на въглища намалява за първи път през първата половина на 2020 година, след като извеждането на мощностите на твърдо гориво се ускорява, а пандемията на новия коронавирус отприщи вълна на нови зелени проекти, пише Bloomberg.

Затварянето на централи, особено в Европа и САЩ, изпревари старта на нови агрегати, повече от 60% от които в Китай. Данните са от доклад на Global Energy Monitor. И все пак нетният спад от 2,9 гигавата може да е малък (малко над 0,1% от световния капацитет за производство на въглища), но бележи повратна точка при използването на най-мръсното изкопаемо гориво за производство на електроенергия.

"Пандемията на коронавируса спря развитието на въглищните централи по целия свят и предложи уникална възможност за държавите да преоценят бъдещите си енергийни планове и да изберат оптимален за разходите път да заменят енергията от въглищата с чиста енергия", коментира програмният директор за въглищата Global Energy Monitor Кристин Шиърър.

Тъй като развитите икономики в Европа и Северна Америка все повече се насочват към по-чисти енергийни източници, минните компании търсят бързо развиващите се азиатски страни, за да увеличат търсенето на въглищата.

Световното търсене на въглища бележи най-големия си годишен спад след Втората световна война заради намалената икономическата активност, причинена от блокирането, съобщи Международната агенция по енергетика този април.

Темпът на ново строителство на централи в Азия се забавя, като страните, включително Бангладеш и Виетнам, обмислят да ограничат или отложат проектите си за нови въглищни централи, информират от Global Energy Monitor.

Организацията на обединените нации призова за мораториум върху изграждането на нови въглищни централи до 2020 година, за да спомогне за постигането на целите на Парижкото споразумение за климата. Въпреки това обаче все още има около 190 гигавата капацитет за изгаряне на въглища, който се изгражда по целия свят, показват данни на GEM./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448