Южна Корея предупреждава КНДР и Русия да не нарушават резолюциите на ООН

ЕС и Свят 14.09.2023 16:46 Снимка: ДНЕС+

Южна Корея предупреждава КНДР и Русия да не нарушават резолюциите на ООН

Южнокорейският Съвет за национална сигурност (NSC) заяви в четвъртък, че Северна Корея и Русия "ще платят цена", ако нарушат резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Съветът също така заяви, че приема сериозно дискусиите на двете страни относно военното сътрудничество, включително разработването на междуконтинентални балистични ракети (ICBM).

Въпреки че призовава Пхенян и Москва да не търгуват с оръжия, Южна Корея ще работи със Съединените щати, Япония и международната общност, за да се справи със ситуацията, се казва в изявление на съвета.

"Правителството каза, че при всякакви действия, които застрашават нашата сигурност от страна на Северна Корея и Русия, нарушаващи резолюциите на Съвета за сигурност на (ООН), ще има цена, която трябва да се плати", се казва в съобщението.

Съобщението идва, след като КНДР проведе среща за обсъждане на срещата на върха между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и руския президент Владимир Путин.

На южнокорейската среща присъстваха висши служители, включително външния министър, както и министърът на обединението, който отговаря за отношенията със Северна Корея.

По-рано министърът на обединението Ким Йонг Хо също изрази загриженост относно военното сътрудничество между Северна Корея и Русия.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993