Южна Корея предлага САЩ и КНДР да сключат предварително споразумение

ЕС и Свят 28.01.2021 15:17 Снимка: ДНЕС+

Южна Корея предлага САЩ и КНДР да сключат предварително споразумение

Северна Корея и САЩ трябва да потърсят предварително споразумение за ядрено разоръжаване, което включва прекратяване на ядрената програма на КНДР в замяна отмяна на някои санкции. Това призова премиерът на Република Корея, цитиран от "Ройтерс".

 

Чун Се-кьон даде първото си интервю за чужда медия, откакто пое поста преди година. Той отбеляза пред осведомителната агенция, че е необходимо "креативно" мислене и взаимно поощряване, за да се подновят преговорите и да се предотврати още един провал.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обещаха да изградят нови отношения и да работят за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров на първата им среща през 2018 г., но втората среща на върха и последвалите разговори се провалиха.

КНДР предложи да демонтира основния си ядрен комплекс в замяна отмяна санкциите на ООН, но САЩ поискаха Пхенян да предаде ядрените оръжия.

"Можем да започнем със замразяване на всички ядрени дейности и намаляване на някои аспекти от тяхната програма. Би било най-добре, ако можем да се отървем от всичко веднъж и завинаги, но няма да е лесно и ние се нуждаем от алтернатива", каза южнокорейският премиер.

Новата администрация на президента на САЩ Джо Байдън все още не е обявявала новата си политика към КНДР. Байдън каза на президентски дебат през октомври, че се срещне с Ким само ако КНДР се откаже от ядрените оръжия.

Чун Се-кьон коментира още, че отмяна на някои санкции може да помогне за възобновяване на преговорите.

"Южна Корея и САЩ знаят какво иска Северна Корея", подчерта министър-председателят.

Само преди дни президентът на Република Корея Мун Дже-ин призова Байдън да гради върху постигнатия напредък между Ким и Тръмп.

Но за първи път представител на Южна Корея разкрива подробности за потенциално временно споразумение, което САЩ и КНДР трябва да търсят.

Чун Се-кьон отбеляза още, че администрацията на Байдън може да предприеме нова политика, но показа интерес към въпроса за КНДР и в крайна сметка ще търси преговори.

"Всеки знае, че проблемът не може да се разреши без диалог. Нашата задача е да излезем с креативни идеи, така че възможно най-бързо да се организират разговори", поясни премиерът./news.bg

CHF CHF 1 1.77625
GBP GBP 1 2.25344
RON RON 10 3.97018
TRY TRY 10 2.02274
USD USD 1 1.63176