Washington Post: Републиканците подкрепят одита на американската помощ за Украйна

ЕС и Свят 07.12.2022 19:48 Снимка: ДНЕС+

Washington Post: Републиканците подкрепят одита на американската помощ за Украйна

Американският вестник The Washington Post пише, че членовете на Камарата на представителите от Републиканската партия са решили да подкрепят идеята за одит на военната помощ, предоставена от САЩ на Украйна.

Резолюцията, изискваща одита, беше предложена от Марджъри Тейлър-Грийн, известен поддръжник на Доналд Тръмп, която остро критикува решението на администрацията на Байдън да предостави на Украйна масивна военна и икономическа подкрепа.

Въпреки че преди това Тейлър-Грийн беше смятана за доста маргинален политик (и все още не представлява мнението на мнозинството републиканци), много от т. нар. "традиционни" членове на Републиканската партия започнаха да подкрепят засилването на контрола върху помощта за Украйна, според изданието.

В резултат на това резолюцията може да бъде одобрена още в началото на следващата година, когато ще се събере обновената на изборите през ноември Камара на представителите (с мнозинство на републиканците). Проектодокументът съдържа изискване в рамките на две седмици да бъдат представени на Конгреса всички документи, свързани с помощта на САЩ за Украйна.

Някои републиканци, които продължават да подкрепят помощта за Украйна, са готови да гласуват в подкрепа на резолюцията, тъй като тя не призовава за намаляване на средствата - нито вече одобрени, нито планирани в бъдеще.

"Става въпрос за отчетност. Става дума за прозрачност. От какво се страхуваме? Милиарди и милиарди долари отиват в друга държава", каза конгресменът републиканец Тим Бърчет, цитиран от вестника.

Изданието също така съобщава, позовавайки се на данни от изследване на Чикагския съвет за международни изследвания, че сред членовете на Републиканската партия нивото на подкрепа за Украйна е спаднало в известна степен. Според последното проучване на мозъчния тръст 55% от републиканците подкрепят изпращането на военна помощ (спрямо 68% през юли и 80% през март). В същото време, според проучването, половината републиканци подкрепят икономическата помощ за Киев (въпреки факта, че през март те са били около три четвърти).

САЩ са най-големият донор на Украйна. Вестникът припомня, че от август 2021 г. Вашингтон вече е обявил 25 транша военна помощ, като общият й размер възлиза на почти 20 милиарда долара.

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062