Вучич: Общото събрание на ООН е възможност да се чуе гласът на Западните Балкани

ЕС и Свят 19.09.2023 13:43 Снимка: ДНЕС+

Вучич: Общото събрание на ООН е възможност да се чуе гласът на Западните Балкани

Сесията на Общото събрание на ООН е изключителна възможност да се чуе "по-силно" гласът на Западните Балкани, написа в социалните мрежи президентът на Сърбия Александър Вучич, като отбеляза, че в Ню Йорк е имал многобройни срещи с лидерите от региона.

„Това е изключителна възможност да се чуе по-добре и по-силно гласът на всички нас от Западните Балкани“, коментира днес Вучич в профилите си в Инстаграм и Фейсбук.

Той е в Ню Йорк, за да участва в 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Вучич подчерта, че е обменил мнения по най-важните въпроси и възможните решения за някои от по-наболелите проблеми.

„С приятелите ми (президента на Унгария) Каталин Новак, (президента на България) Румен Радев, (словенския президент) Наташа Пирц Мусар, (президента на Черна гора) Яков Милатович и (ирландския премиер) Лео Варадкар и други лидери от региона и не само. Събрахме се в Ню Йорк на 78-мото Общо събрание на ООН, за да обменим мнение относно най-важните въпроси днес“, написа той, предаде БТА.

Вучич присъства и на приема, организиран от германския канцлер Олаф Шолц по повод 50 години членство на Германия в ООН, и покани Шолц да посети Сърбия.

„Възползвахме се от възможността да обменим мнение относно актуалната геополитическа ситуация, ролята и значението на ООН в съвременния свят, но и относно приноса, който ние, като страни членки, можем да имаме в решаването на настоящите глобални предизвикателства“, посочи Вучич.

Той отбеляза и че очаква голям брой срещи с лидери от всички континенти, с които ще разговаря „за укрепване на сътрудничеството, обновяването на някои стари, традиционни партньорства и изграждането на нови“.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648