Вучич: Газовият интерконектор с България е началото на нова ера в енергийната сигурност

ЕС и Свят 10.12.2023 19:26 Снимка: ДНЕС+

Вучич: Газовият интерконектор с България е началото на нова ера в енергийната сигурност

Сръбският президент Александър Вучич определи пускането в експлоатация на междусистемната газова връзка между България и Сърбия като ново начало в ерата на енергийната сигурност на Сърбия.

С приятелите @presidentaz (президента на Азербайджан Илхам Алиев) и @presidentrumenradev (президента на България Румен Радев) на церемонията по пускането в експлоатация на газовия интерконектор, който представлява ново начало в ерата на енергийната сигурност на страната ни, написа Вучич в официалния си профил в Инстаграм.

В поста той специално благодари на Алиев за ангажираността и стратегическото партньорство със Сърбия. Вучич изрази благодарност и към партньорите от ЕС за подкрепата на големи инфраструктурни проекти, които са от изключително значение за Сърбия.

Това е една голяма победа за всички нас заедно, пише още сръбският президент.

По-рано днес Вучич и президентът Румен Радев имаха двустранна среща в Ниш.

Топло посрещане и изключителен повод за нова среща! Заедно приветстваме началото на междусистемната газова връзка, по която работихме неуморно и която носи енергийна сигурност за нашите граждани. Добре дошъл, скъпи приятелю @presidentrumenradev!, посочва в поста си Вучич.

Междусистемната газова връзка Сърбия-България е с обща дължина около 170 км от Нови Искър, България, до Ниш, Сърбия, от които около 62 км са на българска територия. Газовата връзка е с капацитет до 1,8 млрд. м3/г. с възможност и за реверсивен поток.

CHF CHF 1 2.05444
GBP GBP 1 2.28624
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 5.80215
USD USD 1 1.80961