Втори помощник на Зеленски хвърля оставка

ЕС и Свят 24.01.2023 09:33 Снимка: ДНЕС+

Втори помощник на Зеленски хвърля оставка

Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на украинската президентска канцелария, подаде оставка, съобщава в. "Украинска правда".

Очаква се той да бъде заменен на поста от ръководителя на военната администрация на Киевска област Алексей Кулеба.

Очаква се оставки да подадат и губернаторите на Сумска, Днепропетровска, Запорожка и Херсонска област.

Впоследствие Тимошенко потвърди информацията.

"Благодаря на президента на Украйна Володимир Зеленски за доверието и възможността да върша добри дела всеки ден и всяка минута", заявява той в своя публикация в "Телеграм", която включва негова снимка с писмото за оставка.

Според разследване на Bihus.info Тимошенко е използвал за лични цели автомобил Chevrolet Tahoe, дарен му за евакуиране на цивилни от зони на бойни действия.

Той самият твърди, че го е използвал за пътувания до деокупирани региони.

Наскоро няколко украински медии съобщиха, че Тимошенко и друг заместник-ръководител на кабинета на Володимир Зеленски - Олег Татаров, са били на път да подадат оставка. Информацията за предстояща оставка на Татаров обаче засега не еа потвърдена.

Татаров се превърна в символ на толерантността на Зеленски към корупцията в кръга му от приближени, тъй като президентът многократно е отказвал да го уволни или отстрани от длъжност.

Татаров беше обвинен в подкуп през 2020 г. Случаят обаче беше възпрепятстван от бившия главен прокурор Ирина Венедиктова, протеже на Зеленски.

Оставката на Тимошенко идва седмица, след като друг помощник на Зеленски - Алексей Арестович, се оттегли, след като допусна - по негови думи - "сериозна грешка".

Причината е, че във видео той заяви, че украинските военни са свалили ракета, вероятно изстреляна от Русия, поради което тя е променила курса си и в крайна сметка е ударила жилищния блок в Днипро, убивайки десетки цивилни. Впоследствие Арестович се извини и оттегли изявлението си.

CHF CHF 1 1.97878
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93187
TRY TRY 100 5.59205
USD USD 1 1.80029