Военният съвет на Израел обмисля отговорът на иранското нападение

ЕС и Свят 15.04.2024 09:01 Снимка: ДНЕС+

Военният съвет на Израел обмисля отговорът на иранското нападение

Без резултат приключи заседанието на военния кабинет на Израел. Петимата му членове, сред които и военният министър Бени Ганц, часове наред обмисляха какъв да бъде отговорът на иранското нападение срещу страната.

По думите на Ганц, Тел Авив ще отговори на Техеран в "най-подходящото време". Според Ройтерс, сред израелските политици има разногласия какъв точно да бъде отговорът на иранската атака.  

САЩ предупредиха, че няма да участват в евентуален израелски отговор, за да не се стига до разширяване и задълбочаване на конфликта в региона. По време на заседанието на ООН, свикано след иранското нападение, се разрази истинска война на думи между представителите на Израел и Иран. Международната общност призова и двете страни към сдържаност.

Междувременно армията обяви, че училищата в Израел ще бъдат отворени отново от 15 април, след като бе наредено да бъдат затворени заради безпрецедентната въздушна атака на Иран през уикенда.

В събота вечер Иран изстреля над 300 ракети и безпилотни летателни апарати към израелска територия, като по-голямата част от тях бяха прихванати от Израел и неговите съюзници, съобщиха военните.

Нападението, което породи опасения за всеобща война между Израел и Иран, не доведе до смъртни случаи, въпреки че 12 души бяха ранени.

След "оценка на ситуацията", се казва в изявление на военните рано в понеделник, "беше решено да се възстановят образователните дейности в цял Израел".

"В районите на северната граница (с Ливан) и в общините в близост до ивицата Газа образователните дейности ще бъдат възобновени... с ограничения", продължава изявлението, като се добавя, че на повечето места ще бъдат отменени и ограниченията за големи събирания.

Нападението на Техеран в събота беше в отговор на въздушен удар - който по всеобщо мнение е дело на Израел - при който беше разрушена сградата на иранското консулство в Дамаск и бяха убити седем гвардейци, включително двама генерали.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361