Военачалници на Турция наблюдават на място военните учения в Егейско море

ЕС и Свят 06.03.2021 17:10 Снимка: ДНЕС+

Военачалници на Турция наблюдават на място военните учения в Егейско море

Турският военен министър Хулуси Акар и висши военни се присъединиха към военноморските учения на изследователски кораб, който беше в основата на конфликта с Гърция за оспорвани залежи от природен газ, информира "Франс прес".

Акар и началниците на военновъздушните сили, армията и военноморските сили са кацнали с хеликоптер на кораба Oruc Reis в Егейско море, се уточнява в изявление на министерството на отбраната, без да се уточнява точното местоположение.

Турция изпрати Oruc Reis и военни кораби в спорните води миналата година и удължи мисията им няколко пъти въпреки многократните призиви за прекратяването ѝ от Гърция и Европейския съюз.

Турция казва, че Гърция използва своите острови, за да претендира за огромни части от Егейско и Средиземно море и беше санкционирана от ЕС през декември.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обеща днес, че Турция няма да се откаже от правата си в Източното Средиземноморие, като това стана във видеоконференция на живо.

Анкара за пръв път започна мащабните военноморски учения, наречени "Синята родина", през 2019 г., за да провери бойните си способности в Егейско и Средиземно море, но трябваше да ги отмени миналата година заради пандемията от коронавируса.

Тазгодишните учения, провеждащи се между 25 февруари и 7 март, са "по-силни и по-организирани", настоя Ердоган.

"Имаме възможност да видим знанията и способностите на нашата героична армия", изтъкна той.

"Ние не поглеждаме към територията, морето или суверенитета на никоя страна. Ние се опитваме само да защитим родината и правата си", подчерта Ердоган и добави, че Анкара щяла да направи това "на всяка цена"./news.bg

CHF CHF 1 1.77271
GBP GBP 1 2.2502
RON RON 10 3.97203
TRY TRY 10 2.02065
USD USD 1 1.63476