Властта в Австралия плаши с удължаване на локдауна заради "безразсъдните" протести

ЕС и Свят 25.07.2021 15:57 Снимка: ДНЕС+

Властта в Австралия плаши с удължаване на локдауна заради "безразсъдните" протести

Австралийският щат Нов Южен Уелс днес регистрира второто си най-голямо ежедневно увеличение за годината на местно заразени с новия коронавирус (COVID-19) на фона на страховете от нова вълна на заразата, след като хиляди хора се присъединиха към протест срещу локдауна, информира "Ройтерс".

"Във връзка с протестите от вчера, мога ли да кажа колко бях отвратена. Това разби сърцето ми", подчерта пред репортери Гладис Береджиклян, премиерът на най-многолюдния щат в страната.

"Надявам се, че това няма да бъде спънка, но може да бъде", отбеляза тя.

През изминалото денонощие са регистрирани 141 заразени с COVID-19, в сравнение с 163 заразени вчера. Огнището, започнало през юни, се дължи на силно заразния "Делта" вариант на коронавируса и вече е заразил 2 081 души в Нов Южен Уелс. В интензивни отделения има 43 души, в сравнение с 37 души вчера.

Под обстрел за бавното ваксиниране, премиерът на Австралия Скот Морисън увери, че повече доставки на ваксини няма да гарантират, че Нов Южен Уелс ще излезе от локдауна, но това, което било необходимо, е ефективен, правилно наложен локдаун.

"Нека бъда ясен - няма алтернатива на локдауна в Нов Южен Уелс, за да сложи това под контрол. Няма друг магически куршум, който ще направи това", каза Морисън пред репортери на телевизионна медийна конференция.

Той нарече протестите срещу локдауна в Сидни безразсъдни и саморазрушителни.

Въпреки че Береджиклян и други щатски ръководители обвиняват Канбера за бавното ваксиниране, критици твърдят, че Нов Южен Уелс не е изпълнил своите заповеди за престой в дома, което е довело до изтичане на варианта Делта към други щати.

Най-малко 38 от новите случаи в Нов Южен Уелс са прекарали време в общността, докато са били инфекциозни, съобщиха държавните здравни власти. Броят на подобни случаи остава упорито висок дори след четири седмици на блокиране в Сидни, което сега се очаква да бъде удължено след 30 юли.

Държавата съобщи за две смъртни случаи през нощта, включително жена на 30-годишна възраст без предварително съществуващи условия.

Въпреки борбата си с пиковете на инфекциите, Австралия успя да поддържа епидемията до голяма степен под контрол с общо около 32 600 случая и 918 смъртни случая./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448