Владимир Путин похвали Виетнам за позицията му по отношение на Украйна

ЕС и Свят 20.06.2024 08:27 Снимка: ДНЕС+

Владимир Путин похвали Виетнам за позицията му по отношение на Украйна

В навечерието на посещението си в Ханой руският президент заяви, че двете страни споделят сходни оценки за ситуацията в Азиатско-тихоокеанския район

Руският президент Владимир Путин оцени "балансираната позиция" на Виетнам по отношение на войната в Украйна и отбеляза напредъка на страната в областта на плащанията, енергетиката и търговията, предаде Ройтерс, като се позова на коментар на Путин, публикуван днес във вестника на Виетнамската комунистическа партия.

В коментара за вестник "Нан дан", посветен на предстоящото му държавно посещение във Виетнам, Путин хвали южноазиатската комунистическа държава за подкрепата ѝ "по прагматичен начин за решаване на кризата" в Украйна.

Виетнам, който официално се придържа към неутралност в отношенията си с големите международни сили, се въздържа да осъди руското нападение над Украйна - позиция, която западните страни смятат за твърде близка до Кремъл.

Очаква се Путин да пристигне във виетнамската столица Ханой тази нощ, след като бе на посещение в Северна Корея. Утре той ще се срещне с виетнамските лидери.

Това ще е първото посещение във Виетнам на Путин от 2017 г., когато участва в срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС). В днешния коментар той каза, че Русия и Виетнам споделят "сходни оценки за ситуацията в Азиатско-тихоокеанския район".

Позицията на Виетнам за Южнокитайско море се различава от тази на Китай, който претендира, че стратегическият воден път е почти изцяло негов, включително газовите и петролните находища в ексклузивната икономическа зона на Виетнам, където руски компании добиват нефт и газ.

Още по темата

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095