Великобритания умишлено ще инфектира доброволци с COVID-19

ЕС и Свят 20.10.2020 16:20 Снимка: ДНЕС+

Великобритания умишлено ще инфектира доброволци с COVID-19

Великобритания иска да се превърне в първата държава в света, която умишлено ще заразява здрави доброволци с коронавирус. Това потвърдиха от правителството на страната. 90 доброволци ще бъдат умишлено заразени с Covid.

Изпитанията, които могат да започнат през януари, имат за цел да ускорят надпреварата за получаване на ваксина. Правителството влага в изпитанито 33, 6 милиона паунда.

Безопасността ще бъде приоритет номер едно, настояват експертите. Плановете ще се нуждаят от етично одобрение и подписване от регулаторите, преди да могат да продължат напред. Изследванията чрез директно заразяване осигуряват по-бърз начин за тестване на ваксини, защото не е нужно да чакане хората да бъдат изложени на болест по естествен път, коментира Би Би Си.

Най-напред са били тествани малки количества, за да се открие точно колко може да причини инфекция на Covid при доброволци на възраст от 18 до 30 години. Те ще бъдат заразени през носа и ще са под денонощно наблюдение.

Професор Питър Опъншоу от Imperial College в Лондон заяви, че изследването има за цел не да разболее хората, а „да накара вируса да се репликира в носа“. „Смятаме, че като вземем всички предпазни мерки, ние можем да ограничим инфекцията“, каза той.

"Наистина е жизнено важно да се придвижим възможно най-бързо към получаване на ефективни ваксини и други лечения за Covid-19.", каза още той.  /tribune.bg

CHF CHF 1 1.80444
GBP GBP 1 2.17689
RON RON 10 4.01344
TRY TRY 10 2.09954
USD USD 1 1.63258