Великобритания пред сух режим за Коледа, няма доставки за магазините

ЕС и Свят 30.11.2021 09:46 Снимка: ДНЕС+

Великобритания пред сух режим за Коледа, няма доставки за магазините

Супермаркетите във Великобритания са изправени пред сериозни закъснения при поръчките на алкохол преди празничния наплив. От магазините липсват шампанско, вина, джин и уиски, и това се дължи на хаоса в пристанищата на Острова.

Липсата на контейнери на корабите и задръстванията в пристанищата в цялата страна увеличават закъсненията в магазините, които вече бяха засегнати от липсата на шофьори на ТИР-ове.

Средно с по две седмици закъсняват доставките за големите магазини. Огромното закъснение стана повод доставчиците да изпратят писмо до правителството с предупреждение за настъпващия хаос и потенциално покачване на цените.

Сега доставките отнемат пет пъти повече време, отколкото преди година - средно по 15 дни, вместо обичайните два или три дни. А разходите за доставка на алкохол до Обединеното кралство са скочили средно със 7%, сочи статистиката на доставчиците. И докато някои ще поемат тези разходи, други ще бъдат принудени да повишават цените за потребителите.

Депутатите вече се борят с кризата с недостиг на шофьори на ТИРове заради Брекзит. Това доведе до забавени доставки и при свежите храни, които преди бяха доставяни за 24 часа, а сега идват с поне три дни закъснение. За замразени храни срокът на доставка се е увеличил от един на шест дни.

В опит да намерят шофьори, супермаркетите вдигнаха надниците им с 20 до 30%, но и това не доведе до успех./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448