Във Франция протестират срещу задължителните сертификати

ЕС и Свят 25.07.2021 09:51 Снимка: ДНЕС+

Във Франция протестират срещу задължителните сертификати

Стотици демонстранти се събраха на площад "Трокадеро" в Париж, за да протестират срещу задължителните здравни пропуски при посещение в кафенета, ресторанти, театри и музеи във Франция, съобщава местната телевизия BFM.

Организатор на протеста е бившият заместник-председател на крайнодесния "Национален сбор", в момента лидер на създадената през 2017 година партия на Патриотите Флориан Филипо. След предишния национален протест на 17 юли, в цялата страна са насрочени протести срещу разширяването на задължението за здравни сертификати и задължителното ваксиниране за някои професии.

В парижката префектура бяха заявени три демонстрации с начало от площад "Трокадеро", от площада на Бастилията (по инициатива на "жълтите жилетки") и от Държавния съвет.

Протестиращите се сблъскаха с полицията в централната част на Париж, карайки силите за борба с безредиците да използват сълзотворен газ.

Извън Париж протести се провеждат в градове като Марсилия, Монпелие, Нант, Тулуза, Страсбург и др, след като френските депутати трябва да гласуват този уикенд за законопроект, изготвен от правителството, целящ създаването на здравен пропуск и задължителна ваксинация за здравните работници.

Хиляди излязоха по улиците на южния пристанищен град Марсилия, скандирайки "Свобода, свобода" и "Макрон, не искаме твоя пропуск". Колоната потегли от старото пристанище до префектурата под звуците на свирки и аплодисменти. С вдигнати юмруци, някои от участниците в протеста няколко пъти подеха френския национален химн "Марсилезата".

В същото време голямо мнозинство от французите (76 процента) одобряват решението на президента Еманюел Макрон да обяви задължителна ваксинация за медицинския персонал и други професии под заплахата от санкции, сочи проучване на Elabe по поръчка на BFM./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448