Ватиканът уточнява: Първо Русия да спре агресията си, преговорите за мир - после

ЕС и Свят 12.03.2024 10:15 Снимка: ДНЕС+

Ватиканът уточнява: Първо Русия да спре агресията си, преговорите за мир - после

Първото условие за каквито и да било преговори за прекратяване на войната в Украйна е Русия да спре агресията си. Това заяви ватиканският държавен секретар кардинал Пиетро Паролин, цитиран от "Ройтерс".

Вчера украинското външно министерство привика папския нунций, за да изрази "разочарование" по повод думите на папа Франциск, че Украйна трябва "да покаже смелостта да развее бялото знаме" и да започне преговори с Русия за прекратяване на двегодишната война.

Паролин посочи, че Ватикана настоява за прекратяване на огъня и "на първо място агресорите трябва да спрат да стрелят".

Коментарите на Франциск - част от интервю, записано миналия месец, но станало публично достояние едва в събота, предизвикаха множество различни реакции сред страните от НАТО и Москва.

Кремъл заяви, че призивът на папата за прекратяване на войната е "съвсем разбираем", но шефът на Алианса Йенс Столтенберг бе категоричен, че сега не е моментът да се говори за "капитулация".

В опит да смекчи ситуацията и да изясни думите на папа Франциск, Паролин поясни, че главата на Римокатолическата църква иска "да създаде условия за дипломатическо решение в търсене на справедлив и траен мир".

За да стане това, Паролин отбеляза, че е "очевидно", че и двете страни трябва да седнат на масата за преговори и първото условие трябва да бъде "слагането на край на агресията".

Заявявайки ясно, че смята Русия за агресор, Паролин посочи, че "войната, отприщена срещу Украйна, не е резултат от природно бедствие", а от човешки избор.

"Същата човешка воля, която причини тази трагедия, има възможността и отговорността да предприеме стъпки, за да я прекрати и да отвори пътя към дипломатическо решение", подчерта той.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319