Вариантът BA.5 на коронавируса предизвиква вълни по света

ЕС и Свят 15.07.2022 09:17 Снимка: ДНЕС+

Вариантът BA.5 на коронавируса предизвиква вълни по света

Разновидността BA.5 на новия коронавирус, част от семейството на варианта Омикрон, е най-новата, която предизвиква вълни от инфекции по целия свят, съобщи Ройтерс, цитира БТА.

Според последния доклад на Световната здравна организация (СЗО) тази разновидност е причина за 52 на сто от случаите, секвенирани в края на юни, ръст от 37 на сто в сравнение с предходната седмица. Смята се, че в САЩ BA.5 е причина за около 65 на сто от инфекциите.

Разновидността BA.5 не е нова. Идентифицирана е за първи път през януари тази година и се проследява от СЗО от април. Тя е "сестра" на варианта Омикрон, който доминира в света от края на 2021 г. и вече доведе до ръст в нивата на заразяване, дори и при намалено тестване, в страни като Република Южна Африка, където бе открита, в Обединеното кралство, в Австралия и в части от Европа.

Случаите по света вече пета поредна седмица нарастват, сочат данни на СЗО.

Като близката си разновидност BA.4, BA.5 се справя много добре с преодоляването на имунната защита, независимо дали е осигурена от инфекция или от ваксинация. Затова "BA.5 има предимство за ръст пред останалите родствени линии на Омикрон, които циркулират", обясни на брифинг Мария ван Керхов, ръководител в СЗО по въпросите, свързани с КОВИД-19.

За много хора това означава да се заразят отново, често дори скоро след прекарано заболяване. Ван Керхов каза, че СЗО разглежда доклади за реинфекции.

"Разполагаме с достатъчно доказателства, че хора, които са били заразени с Омикрон, се инфектират отново с BA.5. Това е безспорно", каза Грегъри Поланд, вирусолог и изследовател по ваксините в Клиника Мейо в Рочестър, Минесота.
Учени допускат, че причината е в това, че много хора вече са се заразявали с Омикрон.

Нарастващият брой случаи води до повече хоспитализации в някои страни, но смъртните случаи не са се увеличили значително.

Това се дължи до голяма степен на факта, че ваксините продължават да защитават от тежка инфекция и смърт, ако не от заразяване и производителите и регулаторите са насочили вниманието си към изменени ваксини, които атакуват директно по-новите варианти на Омикрон.

Няма и доказателства, че BA.5 е по-опасен от който и да било друг от вариантите на Омикрон, подчерта Ван Керхов, въпреки че ръстът в случаите подлага на натиск здравните системи и увеличава рисковете повече хора да прекарват дълъг КОВИД-19.

СЗО и други експерти също така отбелязват, че текущата пандемия, удължена от неравенството в достъпа до ваксини и желанието на много страни "да продължат напред" след КОВИД-19, може да доведе до повече нови и непредсказуеми разновидности.

Учените вече привличат вниманието към BA.2.75, идентифициран първо в Индия, който има множество мутации и се разпространява бързо.

СЗО обяви във вторник, че пандемията остава глобална здравна извънредна ситуация и че страните трябва да обмислят въвеждане на санитарни мерки като носене на предпазни маски и спазване на дистанция при ръст на случаите, успоредно с ваксинации.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648