Въпреки Омикрон: Скок в резервациите за летните почивки

ЕС и Свят 08.01.2022 14:45 Снимка: БГНЕС

Въпреки Омикрон: Скок в резервациите за летните почивки

Резервациите за чуждестранни почивки отбелязват ръст и нищо чудно да се върнат на нивата си от преди пандемията от коронавирус. Всичко това идва на фона на много заразния Омикрон.

Ръст в резервациите в почивките на Острова дойде, след като премиерът Борис Джонсън обяви, че изискванията за тестване и карантината за пристигащите ще бъдат облекчени. Във Великобритания напълно ваксинирани пътници и лица под 18 години вече не трябва да правят тест преди заминаването си. Вместо това могат да направят антигенен тест /а не по-скъпата PCR версия/, което спестява на четиричленно семейство около 300 паунда.

Испания е най-предпочитана дестинация сред туристите, следвана от САЩ, Франция, Италия и Гърция, сочи проучване сред 2000 британски туристи.

В Испания съгласно настоящите правила, всички пътници, които са преболедували или са ваксинирани, могат да пътуват до страната без допълнителни правила за влизане, дори и ако страната им на произход е в червената зона. Страната се бори с шеста вълна на вируса заради Омикрон. Испанският министър-председател Педро Санчес въведе носенето на маски за лице на открито още на Бъдни вечер в опит да овладее напрежението, което означава, че туристите са длъжни да носят маски. Те не са задължителни по време на тренировки, на плажа или в басейна.

САЩ облекчиха ограниченията си за пътуване в началото на ноември, преди да се появи Омикрон. Повечето напълно ваксинирани чуждестранни граждани могат да влязат в САЩ, но преди да се качат на самолета, ще трябва да покажат отрицателен тест, направен поне предишния ден. Хората, които не са ваксинирани, трябва да носят маски на закрито. Задължително е носенето на маски и в самолети, автобуси, влакове и други форми на обществен транспорт, пътуващи до, в или извън САЩ, както и на закрито в транспортни центрове като летища и гари.

Франция допуска пътници само по съществени причини – по работа и по причини, които не могат да бъдат отложени. Носенето на маски е задължително и на открито, и на закрито. В Италия независимо дали са ваксинирани или не, при пристигане в страната по въздух, суша или море, може да подлежи на произволно тестване за Ковид. Хората, които са ваксинирани и с отрицателен PCR тест няма да подлежат на карантина.

Пътуващите са длъжни да носят маска при ползване на обществен транспорт, и да спазват разстояние. От октомври културните обекти работят на пълен капацитет, включително театри, кина и концертни зали.

Хората, пътуващи до Гърция, ще трябва да попълнят формуляр за местонахождението си, и да представят отрицателен PCR или негативен антигенен тест. В отговор на разпространението на Омикрон правителството отново въведе задължителното носене на маски на открито. В обществения транспорт и магазините се изисква поставянето на две маски. На втория и четвъртия ден след пристигането в страната туристите трябва да си направят PCR тестове. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648