Ваксините срещу COVID-19: В ЕС не трябва конкуренция, а единство и солидарност

ЕС и Свят 19.01.2021 16:30 Снимка: ДНЕС+

Ваксините срещу COVID-19: В ЕС не трябва конкуренция, а единство и солидарност

Евродепутатите изразиха широка подкрепа за общия подход на Съюза за борба с пандемията и призоваха за пълна прозрачност по отношение на договорите и внедряването на ваксини срещу COVID-19, съобщават от пресслужбата на парламента.

По време на дебата във вторник евродепутатите обмениха мнения с Ана Паула Закариас - португалски държавен секретар по европейските въпроси и Стела Кириакиду - комисар на ЕС по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните.

Голяма част от евродепутатите изразиха подкрепата си за единния подход на ЕС, който гарантира бързото разработване на ваксини и осигурява достъп до тях за всички европейски граждани. В същото време те изразиха съжаление относно „здравния национализъм“, включително предполагаеми паралелни договори, подписани от държавите членки, или опити да се конкурират помежду си. За да гарантира европейския успех, ЕС трябва да отговори с единство и солидарност, като всички равнища на управление работят заедно, заявяват членовете на ЕП.

Депутатите призоваха условията на договорите между Общността и фармацевтичните дружества, включващи публични средства, да бъдат напълно прозрачни. Последните усилия на Комисията за даване на възможност на евродепутатите да консултират един непълен договор, бяха счетени за недостатъчни. Членовете на ЕП отново заявиха, че само пълната прозрачност би могла да спомогне за борбата с дезинформацията и за изграждане на доверие в кампаниите за ваксинация в цяла Европа.

Участниците в дебата отбелязаха и глобалното измерение на пандемията от COVID-19, което изисква глобални решения. ЕС носи отговорност да използва позицията си на сила, за да оказва подкрепа на най-уязвимите си съседи и партньори. Пандемията може да бъде преодоляна само след като всички хора имат равен достъп до ваксини, а не само тези в богатите държави, добавиха евродепутатите.

Дебатът засегна и други въпроси, като необходимостта от сравними национални данни и взаимното признаване на ваксинациите, необходимостта да се избягват забавяния и да се увеличи скоростта на ваксинирането, както и неконструктивния характер на това да се обвинява ЕС или фармацевтичната промишленост за евентуални неуспехи. Очаква се днес Комисията да публикува съобщение относно стратегията на ЕС за борба с COVID-19. Лидерите на ЕС ще обсъдят актуалната ситуация с пандемията по време на заседанието на Европейския съвет на 21 януари./tribune.bg

CHF CHF 1 1.77577
GBP GBP 1 2.25956
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24357
USD USD 1 1.62269