В Швейцария съдят бивш член на звеното за бързо реагиране на Лукашенко

ЕС и Свят 19.09.2023 17:46 Снимка: ДНЕС+

В Швейцария съдят бивш член на звеното за бързо реагиране на Лукашенко

В Швейцария днес започна съдебен процес срещу Юрий Гаравски, бивш член на звеното за бързо реагиране на беларуския президент Александър Лукашенко, който е обвинен в участие при насилственото елиминиране на опозиционни политици в родината му, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че това е първият случай, в който независим швейцарски съд ще води съдебно дело за евентуални престъпления, извършени от името на държавата в Беларус.

Гаравски, който според собствените му показания е бил член на специалното подразделение на беларуското министерство на вътрешните работи, убило трима опозиционери през 1999 г., се яви тази сутрин пред окръжния съд в швейцарския град Роршах.

Правозащитници твърдят, че процесът бележи исторически момент, тъй като съдът се опитва да изясни дали Гаравски е действал "от името или с одобрението на държавна или политическа организация".

За първи път член на предполагаемите така наречени ескадрони на смъртта в Беларус е съден от независим съд, отбелязва ДПА.

Гаравски избяга в Швейцария, където сега е подсъдим. Прокуратурата поиска присъда от три години затвор, две от които условно, предаде БТА.

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364