В Швейцария с голямо мнозинство подкрепиха COVID-19 сертификата

ЕС и Свят 28.11.2021 18:34 Снимка: ДНЕС+

В Швейцария с голямо мнозинство подкрепиха COVID-19 сертификата

Швейцарските гласоподаватели твърдо подкрепиха закона, стоящ зад COVID-19 пропуска в страната на референдум днес, след напрегната кампания, която демонстрира безпрецедентни нива на враждебност, информира "Франс прес".

Първите резултати от допитването показаха, че около две трети от гласоподавателите са подкрепили закона, като изследователите на пазара GFS Bern прогнозират 63% подкрепа в богатата Алпийска република.

Полицията отцепи седалището на правителството и парламента в Берн в очакване на протести.

Резултатите от 16 от 26-те кантона на Швейцария показват, че 61,9 процента са гласували в подкрепа на закона при 64 процента избирателна активност.

Референдумът се проведе, докато новият COVID-19 вариант "Омикрон", класифициран като "вариант на безпокойство" от Световната здравна организация (СЗО), разтърси страните и пазарите по целия свят.

Допитването се проведе и в момент, когато броят на новозаразените с COVID-19 в Швейцария е повече от седем пъти по-висок, отколкото в средата на октомври.

Законът предоставя правното основание за така наречения COVID-19 сертификат, който показва, че човек е ваксиниран или се е възстановил от болестта.

Противниците твърдят, че сертификатът, който се изисква от септември за достъп до ресторанти и други закрити пространства и дейности, създавал система на "апартейд".

Както в голяма част от Европа, в Швейцария е налице нарастващ гняв заради ограниченията, целящи овладяване на пандемията, и натиска хората да се ваксинират.

Но в страна, където референдумите се провеждат на всеки няколко месеца в атмосфера на вежливост и премерен дебат, нарастващото напрежение около вота дойде като шок.

Полицията засили сигурността около няколко политици, които са изправени пред поток от обиди и дори смъртни заплахи.

Кампанията се наблюдава многократни протести, често водени от така наречените "Freiheitstrychler" или "Звънци на свободата" - мъже, облечени в бели ризи, бродирани с цветя от еделвайс и с две големи крави камбани, окачени на хомот, опрян на раменете им.

Някои от демонстрациите доведоха до насилствени сблъсъци с полицията, която използвала гумени куршуми и сълзотворен газ, за ​​да овладее тълпите.

Мишел Кайлер, говорител на групата "Приятели на конституцията", която се противопостави на закона, каза, че предоставянето на такива правомощия на правителството е "изключително опасно за демокрацията".

"Това, което е много смущаващо, е, че този закон нарушава редица конституционни права, и по-специално член 10 за личната свобода с този Covid сертификат, който установява прикрита задължителна ваксина", каза тя пред АФП след гласуването.

"Така че това е изключително шокиращо за страна като Швейцария."

Що се отнася до насилието около вота - което нейната група не одобрява, тя каза: "Правителството трябва да се запита дали не е отговорно за евентуални ексцесии, като натиска хората до краен предел с принудителни мерки, които имат изключително сериозни странични щети - - много по-лошо от тази епидемия - и добре, може би това подтиква хората да имат прекомерни реакции."

В неделните вестници швейцарският президент Ги Пармелин призова повече хора да излязат, за да се ваксинират.

Около 67 процента от швейцарското население е напълно имунизирано, като други два процента са получили първата от двете дози.

Проучване на Link Institute сред 1300 души за вестник SonntagsBlick установи, че 53 процента са за задължителната ваксинация./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448