US Сенатът отхвърли налагането на санкции на "Северен поток 2"

ЕС и Свят 14.01.2022 09:07 Снимка: ДНЕС+

US Сенатът отхвърли налагането на санкции на "Северен поток 2"

Демократите в Сената отхвърлиха в четвъртък законопроекта на сенатора републиканец Тед Круз за повторно налагане на санкции срещу проекта "Северен поток 2", съобщи "Ройтерс".

Гласуването завърши с 55 гласа "за" срещу 43 гласа "против" на законопроекта, който се нуждаеше от 60 гласа, за да бъде приет.

Сенатор Робърт Менендес спечели подкрепата на много от своите колеги демократи, включително президента Джо Байдън, за алтернативен законопроект, който той представи в сряда. Това ще наложи широки санкции на висши руски правителствени и военни служители и банкови институции, ако Москва се включи във военни действия срещу Украйна. Прочетете още

Круз каза преди гласуването, че ако законопроектът му не бъде приет, "Украйна рискува да бъде изтрита от картата напълно".

Припомняме, че германският министър на отбраната предупреди да не се използва спорният газопровод "Северен поток 2" като разменна монета в опит да се разреши конфликтът между Украйна и Русия, като го нарече "несвързан", информира "Франс прес".

Газопроводът "не трябва да бъде въвличан в този конфликт", настоя министърката на отбраната Кристин Ламбрехт пред местно радио, добавяйки, че спорът можел да бъде разрешен само "чрез преговори".

"Северен поток 2" трябва да удвои доставките на евтин природен газ от Русия за Германия, който според най-голямата икономика в ЕС е необходим да ѝ помогне в преходния период след изоставянето на въглищата и ядрената енергия.

Но проектът на стойност 10 млрд. евро в продължение на години беше преследван от забавяния и предизвика ожесточени критики от източноевропейски съюзници на Германия като Полша, както и от САЩ.

Той беше завършен през септември, но германският енергиен регулатор BNetzA заяви, че процесът на одобрение на газопровода вероятно ще се проточи до втората половина на 2022 г./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648