Управляващите в Шотландия разтърсени от скандали преди избора на лидер

ЕС и Свят 19.03.2023 10:48 Снимка: ДНЕС+

Управляващите в Шотландия разтърсени от скандали преди избора на лидер

Кампанията за смяна на Никола Стърджън като лидер на Шотландската национална партия (ШНП) и първи министър на Шотландия прерасна в истински хаос и оставки на двама високопоставени фигури само за 24 часа, съобщи "Евронюз".

В събота влиятелният главен изпълнителен директор Питър Мърел подаде оставка. Това се наложи, след като стана ясно, че е предоставил неверен брой на членовете на медийния бос на партията в отговор на искане на журналист. В изявление той твърди, че не е имал намерение да подвежда.

Отбелязва се, че Мърел, който отговаряше за задкулисните операции на партията повече от 20 години, също така е женен за първия министър Никола Стърджън. Начинът, по който изпълнителният директор на партията ръководи продължаващото състезание за лидерство, беше критикуван през последните седмици. Има и твърдения за пристрастност към един от кандидатите по-конкретно - според съобщенията предпочитаният наследник на Стърджън.

Освен това има активно полицейско разследване на обвиненията, че с £600 000 (€680 000) партийни пари са били извършени злоупотреби със знанието на Мърел.

В петък шефът на медиите на Мъри Фут, който преди това беше редактор на вестник, също подаде оставка, след като предаде фалшивите данни за членството, които му бяха дадени, на журналиста, който попита за тях.

Гласуването за нов лидер започна по-рано тази седмица.  Изпълнителният директор на партията заяви обаче, че няма да разкрие колко членове на партията имат право да гласуват. И тримата претенденти в бюлетината Кейт Форбс, Аш Ригън и Хумза Юсаф се оплакаха от това.

Още през февруари журналист от вестник Sunday Mail заяви, че 30 000 членове на партията наскоро са се оттеглили, до голяма степен като протест срещу шотландския законопроект за признаване на пола, който беше приет с огромна междупартийна подкрепа в шотландския парламент в края на 2022 г. , но все още се счита за спорен.

Предизборната кампания хвърли светлината на прожекторите върху политическите разделения в SNP, и когато претендентите си размениха остри удари по време на телевизионни дебати.

В същото време, скорошно проучване на общественото мнение показа, че подкрепата за независимостта на Шотландия продължава да намалява в страната. Едва около половината шотландци искат отделяне от Кралството. Кампанията за независимост е основна за ШНП. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648