Унгария подписа ратификацията на членството на Швеция в НАТО

ЕС и Свят 02.03.2024 13:41 Снимка: ДНЕС+

Унгария подписа ратификацията на членството на Швеция в НАТО

Председателят на унгарския парламент Ласло Ковер подписа ратификацията на присъединяването на Швеция към НАТО, съобщава "Ройтерс".

След това той препрати законодателството в кабинета на президента за обнародване.

На 26 февруари унгарските депутати одобриха присъединяването на Швеция към НАТО. С това бе преодоляно последното препятствие пред историческата стъпка на скандинавската страна, чийто неутралитет продължи през двете световни войни и Студената война.

Гласуването в Унгария сложи край на месеци забавяне на членството на Швеция в Алианса и се случи след посещението на шведския премиер Улф Кристершон, по време на което двете страни сключиха оръжейна сделка.

Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан беше изправено пред натиск от страна на съюзниците от НАТО да се подчини и да подпечата присъединяването на Швеция към военния съюз. Сега президентът на Унгария трябва да обнародва законодателството в рамките на пет дни.

Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО след нахлуването на руските сили в Украйна преди две години.

Унгария беше единствената страна членка на НАТО, която не бе одобрила молбата на скандинавската страна за присъединяване към Алианса - процес, който изисква подкрепата на всички членове. Това влоши отношенията ѝ със Съединените щати и предизвиква безпокойство сред съюзниците.

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731