Украйна започва първо дело срещу руски войник за изнасилване

ЕС и Свят 23.06.2022 16:05 Снимка: ДНЕС+

Украйна започва първо дело срещу руски войник за изнасилване

Украйна провежда предварително изслушване по първото дело срещу руски войник, обвинен в изнасилване на украинска жена по време на инвазията - един от десетките подобни случаи, съобщава "Ройтерс".

Заподозреният - 32-годишният Михаил Романов, който не е в украинския арест и ще бъде съден задочно, е обвинен в убийството от упор на цивилен в село Богдановка, североизточно от Киев, на 9 март и след това в многократно изнасилване на 33-годишната съпруга на мъжа.

Деянието е било извършено от Романов и още един войник. След като двамата първоначално си тръгнали, впоследствие се върнали още два пъти, за да изнасилят отново жената. Самоличността на втория войник не е установена.

Не стана ясно веднага какъв вид процесуално представителство ще има Романов на делото, което ще се проведе при закрити врата.

Прокурор, работещ по случаи на сексуално насилие, заяви, че се разследват до 50 подобни престъпления, но броят на случаите на сексуално насилие от руски войници от 24 февруари насам вероятно е значително по-голям.

Длъжностни лица и лекари обясниха, че много от оцелелите се страхуват или не желаят да се явят пред полицията и прокуратурата със своите случаи, опасявайки се от репресии от страна на Русия и заклеймяване от украинските си съседи.

Главният прокурор на страната Ирина Венедиктова посочи, че много от заподозрените са в Русия, но някои от тях са били заловени и са военнопленници в Украйна.

Украински съд вече осъди руски войник на доживотен затвор за убийството на невъоръжен цивилен, а други двама заловени руски военни получиха по 11,5 години затвор.

Очакват се още много подобни съдебни дела както в Украйна, така и в Русия, която отрича нейни мишени да са цивилни или да е извършвала военни престъпления.

Украйна обвини Русия в извършване на военни престъпления особено в предградията на Киев, където след изтеглянето на руските войски в края на март бяха открити телата на стотици цивилни, някои от тях с вързани ръце. Много страни и международни институции също считат убийствата на тези цивилни за военни престъпления и вече започна тяхното разследване. За тях обаче могат да бъдат обвинени конкретни извършители и се счита, че ще бъде много трудно и много малко вероятно самият руски президент Владимир Путин да бъде привлечен като обвиняем.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648